O branky se postarali v prvním poločase Jan Polák za přispění teče hostujícího Josefa Šurala a ve druhém Lukáš Vraštil. Zbrojovka udeřila po podobných standardních situacích. „Utkání se vyvíjelo, jak jsme si přáli. Hráli jsme proti velké kvalitě, ale věděli jsme, jak chceme vést defenzivní část, z jakého bloku. Hráče jsme pak nabádali, ať jsou trpěliví, až přijde brejk nebo standardní situace, aby byli koncentrovaní a byli schopní se prosadit,“ nastínil jeden z trenérského dua Dostálek.

Komplikaci představovalo jen vyloučení Vraštila, který po druhé žluté kartě musel 23 minut před koncem už za stavu 2:0 předčasně pod sprchy. „Bylo to přísné, ale nechám to na panu rozhodčím. V kabině jsem pak trochu truchlil. Fandil jsem u televize, aby moje vyloučení nebylo problém, ale kluci to zvládli super,“ oddechl si Vraštil.

Sparta naopak opět potvrdila, že není v herní pohodě. V Brně si připsala první ligovou porážku a doplatila na špatné bránění standardních situací. „Jsem opravdu naštvaný, není přípustné pořád dostávat góly ze standardních situací. Jsou to osobní chyby hráčů, tohle si top tým nemůže dovolit,“ zlobil se sparťanský trenér Andrea Stramaccioni. Hráčům po porážce nebylo příliš do řeči. „Výsledek špatný, předvedená hra ještě horší,“ mrzelo Josefa Šurala.

Fanoušci před sobotním utkáním Zbrojovky se Spartou na stadionu v Srbské ulici.
Zápas se Spartou se obešel bez větších problémů. Zadrželi jednoho fanouška

Naopak novému brněnskému trenérskému duu Dostálek a Přerost zafungovala i příprava pomocí videí se slavnými zápasy Zbrojovky proti Spartě. „Na nápadu se podíleli členové klubu, videa byla chvílemi úsměvná epizoda, aby se hráči dostali do veselé nálady, snad se to povedlo,“ pousmál se Dostálek.

Nad sestřihy si zavzpomínal i Polák. „Byly tam zápasy za Lužánkami i ze Srbské, které byly pro Zbrojovku úspěšné. Doufám, že to klukům pomohlo, zasmáli se u toho a viděli momenty, které byly pro Brno šťastné,“ těšilo zkušeného záložníka.

Dostálek s Přerostem splnili výhrou svůj úkol, o pozici hlavního kouče se v Brně rozhodne zřejmě až v reprezentační přestávce. „Naše mise trvala od úterý do soboty, měl jsem odkoučovat zápas, tímto proces uzavírám a co bude dál, to neřeším,“ povídal Dostálek na tiskové konferenci po utkání.

Zbrojovka se v prvoligové tabulce zlepšila díky prvnímu vítězství na čtyři body, 10. září se v dalším kole představí na hřišti Mladé Boleslavi.

Zbrojovka Brno - Sparta Praha 2:0 (1:0)

Branky: 22. Polák, 58. Vraštil

Rozhodčí: Příhoda - Paták, Blažej

ŽK: Pavlík, Vraštil - Mareček, Vácha

ČK: 68. Vraštil

Diváci: 8016

Sestavy:

Brno: Melichárek - Jakub Šural, Pavlík, Kijanskas, Vraštil - Polák, Sedlák - Přichystal (70. Jovanovič), Pilík (76. Kratochvíl), Lutonský - Koné (54. Škoda). Trenéři: Dostálek a Přerost

Sparta: Koubek - Zahustel (46. Vatajelu), Mareček, Hovorka, Costa - Biabiany, Vácha (71. Janko), Mandjeck (43. Sáček), Ben Chaim - Lafata, Josef Šural. Trenér: Stramaccioni

Ilustrační foto.
Zbrojovku proženou rychlé sparťanské kraje