Namlsali sebe i své fanoušky před nedělním svátkem, kdy přivítají pražskou Spartu. Fotbalisté Zbrojovky v pondělí prvoligového nováčka Bohemians 1905 rozstříle­li 5:1.

Po zápase hráči obcházeli ochozy a tleskali si s příznivci, kteří dokola skandovali: „Hoši, děkujem!" Zbrojovka se už v tabulce dělí o čtvrté místo s Duklou Praha. „Výsledek je skvělý a pro nás obrovské nakopnutí před Spartou. Lepší pozvánku jsme fanouškům nemohli dát. Věřím, že přijdou, naplní stadion a pro všechny to bude hezký zážitek," těšilo brněnského kouče Ludevíta Grmelu.

Brněnští fanoušci se po deseti měsících dočkali búra, naposledy sestřelila Zbrojovka shodně 5:1 Jihlavu. „Při vedení 4:1 si každý přeje, aby padl další gól. Diváky jsme namlsali v dobrém slova smyslu a doufám, že budou minimálně tak dobří jako dnes," přál si brněnský záložník David Pašek.

Hrdinou se stal srbský útočník Miroslav Markovič, který vstřelil klokanům dvě branky, navíc si došel pro penaltový faul. Druhý gól přidal deset minut před koncem, kdy sólový únik zakončil mezi nohy brankáře Havránka. „Viděl jsem, ze nabíhá i Karel Kroupa, ale bál jsem se přihrávat, protože ještě dobíhal stoper. Zvolil jsem střelu po zemi a jsem rád, že to vyšlo," těšilo Markoviče.

Pražský celek po týdnu obdržel další pětigólový příděl, v prvním kole utrpěl debakl od Plzně. Přitom v Brně vedl od šesté minuty po brance Václav Kaliny, jenže ani ne za deset minut vrátil Zbrojovku do hry premiérovou brankou v nejvyšší české soutěži Mohamed Traoré. „Plzeň nás přehrávala, Brno ne, i když výsledek tak nevypadá," vysoukal ze sebe Kalina.

Rozhodnutí padlo po hodině hry, kdy Šmíd zatáhl v pokutovém území Markoviče a brněnský kapitán Zavadil z penalty nezaváhal. „Přijela sem jiná Bohemka než do Plzně, výsledek je pro ni krutý. My po penaltě narostli, soupeř se sesypal," dodal Grmela, jehož svěřenci včera spotřebovali osmdesát litrů tekutin.

Nováček soutěže se po dvou kolech zařadil mezi největší adepty sestupu. „Některé individuální věci našeho týmu mi na lavičce přišly až směšné. Vyžíráme si to až do dna a je jen na nás, jak se z toho oklepeme," pronesl hostující kouč Jozef Weber.

2. kolo první fotbalové ligy:

Zbrojovka Brno – Bohemians Praha 1905 5:1 (1:1)

Branky: 55. a 79. Markovič, 15. Traoré, 60. Zavadil z pen., 69. Pašek – 6. Kalina. Rozhodčí: Ardeleánu – T. Kovařík, Hock. ŽK: Hyčka, Kaščák – M. Štochl, Šmíd, Rada. Diváci: 5023.

Brno: Hladký – Hyčka, Schuster, Pernica, Husár (71. Buchta) – Pašek (78. Přerovský), Kaščák, Zavadil, Traoré (64. Glaser) – Markovič, Kroupa. Trenér: Grmela.

Bohemians: Havránek – Kalina, J. Štochl, Šmíd, Šírl – Moravec (74. Nerad), Budínský (57. Bartek), Jindřišek, Rada, Kolář (57. Ndiaye) – M. Štochl. Trenér: Weber.