Tím hůř, že se utkání hraje v neděli v Jablonci, kde Brňané zvítězili naposledy před šesti lety. „Je to hodně těžký soupeř na začátek sezony, s Plzní odehrálo velmi dobré utkání, mužstvo drží velmi dlouho pospolu. V lize si však nevybereme," krčí rameny kapitán Zbrojovky Pavel Zavadil. „Na každý souboj se musíme nachystat a je jedno, jestli to je Jablonec či Bohemka," hlásí.

Ve prospěch Jablonce mluví i jiný statistika. Vyhrál posledních šest vzájemných zápasů, Brno naposledy zvítězilo v dubnu 2009 1:0. Úvodní souboj prvoligové sezony Severočeši už pětkrát v řadě neprohráli. „Nevyberete si, s kým začínáme. Říkat si, že začnete radši s někým jiným, je špatně. Jde o soupeře, kterého stejně potkáte na začátku nebo na konci," souhlasí brněnský trenér Ludevít Grmela.

Vítězný pohárový obrat na 3:2 s Plzní jej neznepokojuje. „Třeba to bude pro Jablonec horší, protože podvědomí hráčů pracuje jinak. Můžou si říct, že nějaké Brno sfouknou a nemusí to být pravda," uvažuje Grmela. „Chceme jít se zvednutou hlavou do každého zápasu. Respektujeme sílu nejkvalitnějších mužstev, ale jsme v současné chvíli taky kvalitní tým," má jasno.

Jablonec nebere na domácím hřišti nic jiného než výhru, pod trenérem Romanem Skuhravým neprohrál ani jedno ze sedmi střetnutí. „Znám brněnského kouče. Vím, jak trénuje, a hráči za ním jdou. Brno v přípravě neprohrálo, v Jablonci nemá co ztratit. Chceme však samozřejmě první tři body," povídá před zápasem Skuhravý.

Průměr 26 let

Zbrojovka vstupuje do nové sezony s věkovým průměrem kádru 25,95 let. Tým opustili nejlepší střelec Petr Švancara a stoper Jakub Brabec, defenzivní řady pak vyztužilo trio jedenatřicátníků Tomáš Janotka, Aleš Schuster a Marek Kaščák.

Mají snížit počet obdržených branek. V loňské sezoně jich Brno dostalo 53, nejvíc ze všech týmů. „Máme zkušenější mužstvo, příchodem nových hráčů se pokusíme minimalizovat hloupé chyby, které nás provázely i z mladické nerozvážnosti. Chceme hrát pracovitější a líbivější fotbal, který bude pro diváky zajímavý, abychom se za některé výkony nemuseli stydět," podotýká sportovní ředitel klubu Zdeněk Kudela.

Rozpočet Zbrojovky bude podobný jako v loňské sezoně. „Pokračujeme v ekonomické stabilizaci klubu, snižujeme náklady. Rozpočet se bude pohybovat maximálně mezi padesáti a šedesáti miliony korun," doplňuje výkonný ředitel klubu Vlastimil Ostrý.