Do reprezentační přestávky devět kol před prvoligovým finišem vstoupila Zbrojovka s 26 body, osm bodů od sestupové hranice. „Po soustředění v Turecku jsme z naší hry měli skvělý dojem. O to větší rozčarování pro nás i hráče přinesl tragický zápas s Duklou. Nešlo o um, ale nezvládli jsme ho psychicky v hlavách. Na tom jsme museli zapracovat, došlo i k zásadním změnám v sestavě. A deset bodů je skvělý zisk," shrnul situaci sportovní ředitel Zbrojovky Zdeněk Kudela.

Změny v sestavě

Promíchání týmu zabralo a Zbrojovce svědčí i návrat k systému se čtyřmi obránci. Už 272 minut nedostala branku. „Po prohře s Duklou se obrana i s brankářem stabilizovala, nepouští soupeře do gólovek. Schuster s Košťálem posbírají vše, co jde vrchem. Všechna čest," pochválil své následovníky obránce mistrovské Zbrojovky z roku 1978 Rostislav Václavíček.

Krajní beci Jugas s Kerestešem vydatně podporují brněnskou ofenzivu, což ukázali i při nedělním vítězství 3:0 s pražskou Slavií. „Každý se dívá na výsledky. Teď všichni řeknou, že nám změna v obraně prospěla. Posouzení nechám jiným," uvedl brněnský gólman Dušan Melichárek.

Po přechodu z tříobráncového systému na čtyři zadáky překonal defenzivu Zbrojovky jen po rohovém kopu českobudějovický Kladrubský. „Vašek Kotal začínal v Brně se čtyřmi obránci. Pak i vinou zranění a podle typů hráčů udělal změnu. Se současným kádrem i podle herního projevu nám systém funguje, ale neplatí, že si trenér nechal něco vnutit," tvrdil Kudela.

V základní sestavě se usadily tři zimní posily – gólman Melichárek, záložníci Buchta se Zoubelem a proti Slavii se prosadil i útočník Čtvrtníček. „Zoubele je v nejlepším fotbalovém věku, má obrovskou motivaci," zmínil Václavíček středopolaře, který rok nehrál vinou zranění.

Posílí ofenziva

A navíc se po nemoci vrací do týmu špílmachr Pavel Zavadil a novou tvář v kabině představuje bývalý slovenský reprezentant Kamil Kopúnek. „Trenér vždycky říkal, že mu chybí konkurence, takže to má z opačné strany," pousmál se sportovní ředitel.

Příští neděli čeká Zbrojovku bitva na hřišti posledního Liberce, pak míří do Plzně. „Dva zápasy venku ji dobře prověří. Nesmí oba ztratit," podotkl kapitán olympijských vítězů z Moskvy Václavíček.

Náročné období pak Brňané dovrší duely s Mladou Boleslaví a na Letné se Spartou. „Možná je škoda, že nehrajeme s Libercem hned," přemítal Kudela.