Po víc než pěti hodinách cesty z Brna vás přivítají masívy rakouských Alp, pod nimiž se schovává malebná třítisícová obec Kaprun. V Hotelu St. Florian vítá jeho vlastník, bývalý dlouholetý manažer české reprezentace Vlastimil Košťál. A pět minut pěšky odtud bydlí fotbalisté Leverkusenu.

Tady se Zbrojovka připravuje na nový ročník nejvyšší soutěže. „Mám rád takové prostředí, kde je hezká příroda. Líbí se mi tu hrozně moc," pochvaluje si brněnský záložník Alois Hyčka herní soustředění, které v pátek zakončí.

V Kaprunu strávili Jihomoravané i loňské léto, letos se v hotelu vystřídali s Příbramí, zamíří sem ještě česká reprezentace do jednadvaceti let. „Osmdesát procent klientely je z České a Slovenské republiky, a proto je dobře, že tu máme český personál," upozorňuje Jaroslav Rangl, jenž pochází z Karlových Varů a o návštěvníky se stará.

Fotbalisté tu mají všechno, co potřebují. Vedle posilovny, sauny i akvaparku především množství hřišť a kvalitních soupeřů. „V této oblasti je osmdesát světových celků. Je tu nejlepší klima a týmy tu mají kempy od června do září. Na hranici jezdí i Real Madrid," říká sportovní ředitel Zbrojovky Zdeněk Kudela.

Od února

Brno si ubytování rezervuje už v únoru, kdy chystá plán letního soustředění. „Máme to tady odzkoušené, protože sem jezdí Slavia, Boleslav a další týmy. Jde o to, aby nás někdo nepředběhl," sděluje Kudela.

Česká mužstva míří do Kaprunu i kvůli osobě majitele hotelu Košťála. „Máme letitý vztah, takže nám vyjde vstříc. A protože pro něj dělá jeden z nejlepších manažerů na zápasy, je dobré se s ním domluvit," pokračuje Kudela.

Dojednávání utkání na soustředění připomíná licitaci. Mužstva si určují termíny, na kdy chtějí soupeře. Co nejkvalitnější. „Předloží se plány a vy se trefujete. Těsně nám utekl Lokomotiv Moskva," pokyvuje Kudela, který tentokrát domluvil zajímavé trio: reprezentaci Singapuru, německý Eintracht Braunschweig a uzbecký Lokomotiv Taškent.

Brněnští fotbalisté v Kaprunu trénují dvakrát denně. „Celý týden jsme se hodně věnovali nácvikům jak standardních, tak herních situací," přibližuje Hyčka. Volný čas tráví hráči odpočinkem. „Sledujeme filmy, někteří kluci mají play station, jiní spí, každý podle sebe," povídá brněnský záložník.

Speciální jídelníček mužstva nemají. „Dáme týmům návrh a oni ho schválí či doplní. Je tam klasika jako drůbeží maso, pasta, rýže. Někdo má povolené zákusky, někdo ne, Brňáci je nemají," usmívá se Rangl. „Třeba Příbram loni měla tatarák, když ji trénoval Straka," dodává číšník.