Zbrojovka přitom prohrála oba duely s aktuálním prvoligovým půlmistrem rozdílem jediné branky, na západě Čech 1:2. „Věděli jsme, že nám stačí k postupu vítězství 1:0, tomu jsme podřídili taktiku. Škoda, že v úvodu utkání nevyužil Kuba Řezníček obrovskou šanci, utkání by se vyvíjelo jinak. S tím se bohužel potýkáme pořád, potřebujeme hodně šancí na gól, a proti takovým soupeřům jako Plzeň a Sparta bývá jejich neproměňování obzvlášť bolestivé," krčil rameny brněnský kouč Václav Kotal.

Jeho svěřenci si vytvořili příležitosti i po přestávce, ve velké šanci se ocitl například Michal Škoda, jenže trefil pouze Bolka. „Postup nebyl daleko, bohužel jsme zase shořeli na neproměňování šancí," posteskl si brněnský záložník Radek Buchta.

Plzeň jihomoravský celek nezmáčkla, v prvním poločase až na střelu mimo z kopačky Aidina Mahmutoviče jen stěží překonávala precizní domácí defenzivu. Povedlo se jí však střídání, když po přestávce poslal trenér Karel Krejčí do hry Tomáše Hořavu s Janem Baránkem.

Druhý jmenovaný duel rozhodl z postu středního obránce. V 62. minutě po rohu vyrazil brněnský gólman střelu k Baránkovi, který s pomocí tyče dopravil míč do sítě. „Ve vápně nám nemůže míč ze standardky propadnout až na zem," zlobil se Kotal.

Plzeňský stoper se opět ocitl v pravou chvíli na správném místě. „Je jedno, kdo dá gól, hlavně že jsme postoupili. Pro mě jako obránce je to spíš jen plus," pronesl skromně Baránek. „Jsem za Honzu rád. Hodně dře v tréninku i zápasech, sbírá zkušenosti z Evropy a roste pro nároďák. Navíc je gólový, má správný čich v pokutovém území, čímž jeho cena vzrůstá," liboval si plzeňský trenér.

I když po přestávce zlikvidoval Doležal skvělými zákroky pokusy Egona Vůcha s Janem Kovaříkem, Plzeň si postup vzít nenechala. Její kouč měl v paměti říjnovou prohru 0:1 v Brně. „Jeli jsme sem postoupit do dalšího kola, což jsme splnili a jsme spokojení. Ligové utkání se nám tady nevyvedlo, takže jsme nečekali jednoduchý zápas, což se potvrdilo. Byl o prvním gólu a my jsme přežili úvodní šanci Řezníčka," oddechl si plzeňský Krejčí.

Odvetné utkání osmifinále MOL Cupu, fotbalového Poháru FAČR:

Zbrojovka Brno – Viktoria Plzeň 0:1 (0:0)

Branka: 62. Baránek

Rozhodčí: Jech – Urban, Peřina

ŽK: Škoda, Zoubele – Petržela, Mahmutovič, Kučera

První zápas 1:2

postoupila Plzeň

Brno: Martin Doležal II. – Jakub Šural, P. Buchta, Košťál, Keresteš – R. Buchta, Lacko (58. Zavadil) – Brigant (60. Vávra), Michal Škoda, Lutonský – Řezníček (66. Zoubele). Trenér: Kotal.

Plzeň: Bolek – Rajtoral, Hejda (46. Baránek), Procházka, Matějů – Petržela (71. Kovařík), Hrošovský (46. Hořava), Kučera, Vůch – Holenda, Mahmutovič. Trenér: K. Krejčí.