Odplata ze podzimní porážku 0:3 se Zbrojovce povedla. Brněnští fotbalisté zvítězili v druholigovém derby nad Znojmem 2:0 a potvrdili vynikající aktuální fazonu. Šňůru neporazitelnosti natáhli už na deset utkání.

Zbrojovka udržela šestou pozici a po porážce Bohemians Praha s Varnsdorfem 1:2 ztrácí na druhé Pražany šest kol před koncem už jen šest bodů. „Šplháme nahoru. Naše série je neskutečná a vážíme si toho, otázka postupu je pořád otevřená,“ kýval hlavou brněnský kapitán Petr Švancara.

Zkušený útočník se ve 47. minutě postavil k penaltě, kterou sám vybojoval, když jej v pokutovém území zatáhl Zifčák. A druhou brankou dodal domácímu celku klid. „Fanoušci a novináři vytváří jakési pravidla, že postižený hráč penalty nekope. Jenomže já jsem typický příklad toho, že se musí porušovat. Věřil jsem si na ni,“ culil se Švancara.

O vítězství Zbrojovky rozhodly začátky obou poločasů. Nejprve ve třetí minutě uklidil přihrávku Michny do sítě útočník Doležal. Po přestávce utnul naděje Znojma Švancara. „Dostali jsme branku ve třetí minutě, po ní kluci znervózněli a vůbec se nám nedařila naše hra. O poločase jsme si řekli, že přidáme bojovnost, srdíčko a nasazení, jenže jsme opět obdrželi gól v úvodu poločasu. S takovým přístupem jsme nemohli body získat, Brno vyhrálo zaslouženě,“ uznal znojemský kouč Bohumil Smrček.

Znojmo v tabulce zůstalo jedenácté, od sestupového pásma jej dělí pět bodů. „Prožili jsme si podobnou situaci loni, kdy jsme byli v mnohem horší situaci. Všichni nás odepisovali, přesto jsme se zvedli. Potřebujeme co nejdřív získat body, abychom se dostali do klidu. Věřím, že se z utkání v Brně poučíme a revanšujeme se divákům doma s Třincem,“ dodal Smrček.

V závěru pustili Brňané Znojmo do tlaku, ale vyjma nepřesných nůžek Vašíčka a pokusu Yonova si hosté nic nevytvořili. „Měli jsme dobré začátky obou poločasů, ale mohli jsme být aktivnější a vstřelit další branky. Dvě vynucená střídání Michny a Mezlíka nás dostali dolů. Hosty jsme ovšem pustili snad do jedné nebo dvou příležitostí, udrželi jsme doma nula a s výsledkem a body jsme spokojení,“ pronesl brněnský kouč Petr Čuhel.

Kaňku na utkání udělaly výtržnosti domácích vlajkonošů. Napadli členy pořadatelské služby, kteří je umravňovali. Situaci řešili až policejní těžkooděnci, dva muže zadrželi. „V pondělí ráno podá klub trestní oznámení na neznámého pachatele za výtržnictví a budeme požadovat uložení pokuty za porušení návštěvního řádu. Bezpečnost na stadionu je pro nás jasná priorita,“ uvedl brněnský provozní ředitel Martin Maťašovský.

FC Zbrojovka Brno – 1. SC Znojmo 2:0 (1:0)

Branky: 3. Doležal, 48. Švancara (pok. kop). ŽK: Šoljič – Yonov. Rozhodčí: Nenadál – Makovička, Košec. Diváci: 2102.

Zbrojovka: Doležal I – Pašek, Pernica, Šoljič, P. Buchta – Michna (69. Simerský), Mezlík (75. Chigou), R. Buchta (59. Koloušek), Lutonský – Doležal II, Švancara. Trenér Petr Čuhel.

Znojmo: Hrubý – Sukup, Yonov, Avdič, Cihlář – Zifčák (61. Mudra), Lacko, Šmahaj (61. Mandula), Okleštěk – Rolinc (77. Lukáš), Vašíček. Trenér Bohumil Smrček.

Čtěte také: Švancara: Otázka postupu je pořád otevřená