Dorazit na první trénink Zbrojovky se jeví jako nejobtížnější část angažmá nových brněnských fotbalistů. Považte sami: záložníka Jana Hromka zdržela ucpaná dálnice, obránci Ivu Zbožínkovi zabránily střevní potíže a příjezd ofenzivních nováčků Martina Doležala s Václavem Tomečkem zase oddálil karambol v autě.

Dva mládežničtí reprezentanti nakonec ve čtvrtek v pořádku dorazili a Brno posílí ve druhé lize. Z Olomouce přijdou na roční hostování. „Ještě dolaďujeme nějaké detaily s manažerem, ale měl bych zůstat. Věřím, že se prosadím a pomůžu Zbrojovce k návratu do nejvyšší soutěže,“ prohlásil jedenadvacetiletý robustní forvard Doležal, který v první lize nastoupil k devatenácti utkáním a dal dvě branky.

Jeho olomoucký parťák už se na podmínkách smlouvy dohodl. „V Sigmě jsem rok nastupoval za béčko, takže Brno považuju za krok vpřed. Jdu hrát a sbírat zkušenosti v těžkých zápasech,“ řekl devatenáctiletý ofenzivní záložník Tomeček, který nejvyšší soutěž okusil zatím šestkrát jako střídající hráč.

Ve čtvrtek se do přípravy Jihomoravanů zapojil útočník Petr Švancara, jehož příchodu se vedle vedení klubu dožadují také brněnští příznivci.

Zbrojovka se s jeho posledním zaměstnavatelem Slováckem dohodla, aby se do 30. června k týmu připojil. Po tomto datu padne definitivní verdikt. Opačným směrem zamířil do přípravy obránce Jan Trousil. „Stále nic nového, ještě nejsem rozhodnutý,“ pokrčil rameny třiatřicetiletý šoumen Švancara.

O jeho služby se zajímá také Ostrava a ještě jedno mužstva, o kterém nechce mluvit. „Jednáme o jeho přestupu a chceme, aby u nás zůstal. Petr má chuť se do Zbrojovky vrátil i s naší nabídkou je spokojen. Vše se však vyřeší příští týden,“ sdělil sportovní ředitel Brna Richard Dostálek.

Neúčast už dojednané posily zadních řad Jihomoravanů Zbožínka na čtvrtečním tréninku zhatila nemoc. „S Ivem jsme prakticky na všem domluvení. Bohužel chytil na dovolené v Egyptě nějakou střevní chřipku, a do přípravy proto naskočí zřejmě až v pondělí,“ doplnil Dostálek.

Herní přípravu zahájí Brňané v neděli v pět hodin odpoledne ve Šlapanicích, kde tamní klub slaví devadesáté výročí svého založení.

Martin Doležal

Narozen: 3. 5. 1990
Post: hrotový útočník
Výška/váha: 190 cm / 83 kg
I. liga: 19 zápasů / 2 góly
Reprezentace: U18: 5/1, U19: 9/0
Václav Tomeček
Narozen: 24. 8. 1991
Post: ofenzivní krajní záložník
Výška/váha: 180 cm / 74 kg
I. liga: 6 zápasů / 0 gólů
Reprezentace: U19: 1/0, U20: 1/1.