Ofenzivní záložník Pilík začal se Zbrojovkou letní tréninky na začátku minulého týdne, teď mužstvo čeká první ze šesti přípravných duelů. „Jsem zvyklý z Příbrami. Prvních čtrnáct dní jsme měli hrubší přípravu a víc se trénovalo. Možná je lepší, že si taky odpočineme a zápasy přichází až potom,“ sdělil Pilík.

Dostává první příležitost, aby si udobřil brněnské příznivce, které popudil před rokem a půl, když na poslední chvíli couvl z avizovaného přestupu do Zbrojovky. Na pískot jejích fanoušků pak reagoval provokativním gestem. „Napadlo mě to v emocích, předtím na mě fanoušci pořvávali. Emoce k fotbalu patří a teď cítím, že jsme s příznivci na jedné lodi. Doufám, že to tak budou brát,“ přál si osmadvacetiletý tvořivý záložník.

Tomáš Pilík na tréninku Zbrojovky.
Pilík není Zavadil, ale má jiné přednosti. Zrychlí hru a zvýší útočný tah

Diváci v Žebětíně uvidí také další pravděpodobnou posilu. Rychlé a technické nizozemské křídlo Alvin Fortes z Vitesse Arnhem brněnské trenéry na zkoušce zaujal, dobrý výkon proti Zlatým Moravcům může jeho přestup do Brna stvrdit. „Jevil se výborně, něco máme předjednáno. Zápas na velkém hřišti to může potvrdit, nebo taky zhatit,“ poznamenal na klubovém webu trenér Habanec.

Nový šéftrenér mládežeKe změně dochází ve fotbalové Zbrojovce Brno na pozici šéftrenéra mládeže. Luďka Zajíce střídá Valdemar Horváth, bývalý prvoligový hráč Drnovic. „Práce je hodně o komunikaci. Chci, aby se všichni cítili dobře a byli partnery. Je tu snaha o jednotné myšlení při výchově a výběru hráčů," sdělil Horváth na klubovém webu.

Na spadnutí už jsou také další příchody do brněnského klubu, jména však vedení ještě neodtajnilo. „Nerad bych něco zakřikl a oznámil, než to bude před podpisem. Víme, kteří hráči nás opustili a které posty potřebujeme zacelit. Jednání vedeme prakticky neustále,“ pronesl Habanec.

Jasno má v tom, že v kádru pro nadcházející prvoligový ročník nepřivítá ani jednoho z dvojice avizovaných plzeňských fotbalistů. Slovenský středopolař Martin Chrien po povedeném mistrovství Evropy do 21 let přestoupil do portugalské Benfiky Lisabon a útočník Tomáš Poznar zamířil do ostravského Baníku.

Ilustrační foto.
Souboje velmocí. Naděje světového volejbalu se v Brně poperou o medaile

Po odchodu Jakuba Řezníčka brněnský klub prahne právě po novém muži na hrot. „Jestli chtěl Poznar jít jinam než do Brna, pak jen vítám, že sem nešel, bylo by to zbytečné. Věřím Svaťovi Habancovi a vedení Zbrojovky, že sestavu narýsuje tak, aby Brno hrálo lepší fotbal než v minulé sezoně,“ doplnil bývalý prvoligový forvard Petr Švancara.

Proti Zlatým Moravcům už bude k dispozici útočník Antonín Růsek, který se nevešel do finální nominace na mistrovství Evropy do devatenácti let. Brankář Dušan Melichárek se po doléčení zranění připojí k týmu v pondělí, nigerijský rychlík Musefiu Ashiru po operaci kolena začne naplno trénovat na soustředění v Kaprunu. Tam bude jeden z brněnských soupeřů druholigový německý celek Fortuna Düsseldorf. 

Filip Juda.
Chci v Brně mistrovství světa, plánuje světový šéf malého fotbalu Juda