První zádrhel se objevil na cestě brněnských fotbalistů za okamžitým postupem zpátky do nejvyšší soutěže. Hned v prvním druholigovém kole podlehli v Mostě 0:1. Druhý jihomoravský zástupce Znojmo zvítězil v Xaverově nad juniorkou Sparty Praha překvapivě snadno 4:1.

Přitom Znojmo odjíždělo do středu Čech v těžké úloze, vždyť proti němu naskočilo všech šest čerstvých stříbrných medailistů z mistrovství Evropy do devatenácti let. „Jeli jsme tam neprohrát, aby se neopakoval loňský vstup do soutěže. Před rokem jsme byli lepší a prohráli, teď jsme se revanšovali,“ povídal spokojený znojemský trenér Bohumil Smrček.

Při loňské druholigové premiéře Jihomoravané prohráli 0:1, tentokrát svítil stejný výsledek na tabuli už po dvou minutách hry, kdy se trefil Skalák. Jenže ve 28. minutě srovnal útočník Vašíček a poté doplatila juniorka Sparty na nedisciplinovanost.

Když ve 42. minutě mazal pod sprchy po druhé žluté kartě Pavelka, patřilo hřiště jenom znojemským fotbalistům. „Rychlý gól jsme dostali po uklouznutí našeho obránce, ale po nádherné akci jsme srovnali a vrátili jsme se do hry. Přebrali jsme otěže utkání, byli jsme lepší a sparťanští hráči tlak neunesli,“ pokračoval Smrček.

Pacandova chvíle

Sedm minut po přestávce přišla další chvíle Vašíčka, který poslal hosty do vedení. Dramatickou bitvu potom rozsekla až v 86. minutě jedna z největších osobností druhé ligy a bývalý sparťan Milan Pacanda. Jeho rána zpečetila tříbodový znojemský výjezd, který v nastavení pojistil ještě Krhut. To už Sparta bez Poloma dohrávala v devíti. „Milan přinesl do naší hry klid a dal krásnou branku. Má úžasné vedení míče, přes tři hráče se probil až do vápna a chladnokrevně uklidil míč k tyčce,“ pochválil třiatřicetiletého forvarda Smrček.

Zbrojovka jela do Mostu, na trávník loni třináctého celku druhé ligy, s jednoznačným tříbodovým plánem pro zahájení postupového snažení. Jenže houževnatý tým sebral Brňanům šanci na body.

Nepříliš pohledný duel získal spád až ve druhém poločase, kdy při hostujícím tlaku udeřil Baník. Za rozháranou obranu si po autovém vhazování v 65. minutě zaběhl běloruský útočník ve službách Mostu Sergei Rusetski a vstřelil jedinou branku utkání. „Můj první gól ve druhé lize. Jsem moc šťastný, že nám přinesl body,“ zářil záložník.

Zbrojovka v závěru tlačila, ale její ofenzivní výpady postrádaly dávku nebezpečnosti, největší příležitost spálil střídající srbský mladík Radinovič. „Prvních deset nebo dvanáct minut jsme si vytvořili dobrý tlak, měli jsme několik standardních situací, bohužel jsme je nedokázali dotlačit do branky. Pak Most hru vyrovnal, začali jsme se zbytečně strachovat a kazili přihrávky,“ mrzelo brněnského kouče René Wagnera.

Most tak dokončil překvapení prvního kola druhé nejvyšší soutěže. Ta zahájila už v pátek Jihlava, která nestačila na Bohemians Praha v poměru 0:3. „Začátek zápasu z naší strany nebyl dobrý, na hráčích se projevovala určitá nervozita. Měli jsme řadu fotbalistů, pro které šlo o první druholigový duel. Na druhou stranu chci klukům poděkovat za výkon, který odvedli,“ hlásil spokojený mostecký trenér Michal Zach.

Poprask favoritů na startu sezony potvrdila také Karviná, která doma podlehla 1:2 Čáslavi, Sokolov prohrál se Sezimovým Ústím 0:2. V pohledné bitvě zdolal ovšem Zlín 2:0 Třinec a Opava na vlastním trávníku přehrála exligové Ústí nad Labem 3:1. Právě Slezany hostí v sobotu od čtyř hodin odpoledne Brno.

JAROSLAV KÁRA
VÁCLAV VEVERKA