S fotbalem začínal Zdeněk Hajský na předměstí Prostějova ve Vrahovicích, do Brna přišel v roce 1953 oklikou přes slovenský Trenčín. Pak se ještě na dvě sezony vrátil na Hanou do Prostějova, ale u postupu Rudé hvězdy do první ligy už nechyběl. A přispěl k němu také sedmi vstřelenými brankami.

V následující sezoně už se stal v nejvyšší soutěži s jedenácti góly nejlepším střelcem týmu a činil se i o rok později, kdy se devíti brankami významně zasloužil o pěknou pátou příčku Brňanů v konečné tabulce. Třetí a poslední prvoligová sezona už nebyla pro Hajského tak úspěšná. Rudá hvězda skončila až na desátém místě a on sám stihl odehrát už jen devět zápasů.

V útoku brněnského mužstva si výborně rozuměl především s legendárním Vlastimilem Bubníkem. „S Vlastou jsme spolu hráli nazpaměť," tvrdil bývalý kanonýr, jenž nastupoval nejčastěji na levé spojce nebo na levém křídle.

Hajský byl úspěšný i jako trenér. Do Zbrojovky přišel v rozehraném podzimu 1969, kdy se mužstvo potácelo u dna druholigové tabulky. Nahradil přísného kouče Reimanna, proti němuž měl daleko demokratičtější přístup k hráčům. Jako bývalý útočník naordinoval mužstvu ofenzivní hru. „Kdo nemá chuť útočit, je jen polovičním fotbalistou," znělo jeho oblíbené heslo.

Do konce sezony vytáhl tým na páté místo a v té další dokonce Zbrojovka suverénně druhou ligu vyhrála stylem „start-cíl" a po čtyřech letech se vrátila mezi elitu. Mužstvu, které vybojovalo postup, tolik věřil, že chtěl nechat kádr pohromadě a neusiloval o žádné větší posily. A to se mu možná stalo osudným. Po podzimu byl odvolán, i když byl u hráčů velmi oblíbený.

Postupně trénoval skoro ve všech významnějších brněnských klubech. Na jaře 1989 vedl Královo Pole ve druhé lize. Kromě toho v osmdesátých letech pracoval ve Zbrojovce jako předseda technicko-metodické komise. Na jaře 1987 dokonce krátce vedl tehdy druholigové mužstvo společně s Rudolfem Skarkou, když byl odvolán trenér Ivan Hrdlička.

Ve Zbrojovce hrál i jeho syn Jiří, člen mistrovského týmu z roku 1978.

Zdeněk Hajský

Narozen: 27. srpna 1926 v Bohušovicích u Terezína.

Zemřel: 5. května 2012

Hráčská kariéra: Vrahovice, Tatran Prostějov, Odeva Trenčín, Rudá hvězda Brno.

I. liga: 65 zápasů, 22 gólů (vše Brno).

Reprezentace: U23 1 zápas, 1 gól.

KAŽDÝ DEN V TIŠTĚNÉM VYDÁNÍ JIHOMORAVSKÝCH DENÍKŮ ROVNOST NAJDETE JEDEN PŘÍBĚH FOTBALISTY ZBROJOVKY BRNO. NA WEBU SE TEXTY BUDOU OBJEVOVAT S TÝDENNÍM ZPOŽDĚNÍM. PROTO NEVÁHEJTE A ČTĚTE PŘÍBĚHY NA NOVINOVÝCH STRANÁCH S PŘEDSTIHEM:

Úterý 5. února: Josef Hron
Středa 6. února: Petr Janečka

ANTONÍN ZABLOUDIL