Končící smlouvu už vedení klubu neprodlouží se srbským útočníkem Miroslavem Markovičem a záložníky Romanem Fischerem ani Kamilem Kopúnkem. „Míra Markovič i vinou zranění nenaplnil v Brně to, co jsme od něj očekávali. Roman Fischer je poctivý hráč, který nám za dva roky pomohl, ale na jeho místě už nastupují jiní," sdělil Deníku Rovnost sportovní ředitel Zbrojovky Zdeněk Kudela.

Pětadvacetiletý Markovič přišel do Brna v únoru 2013 a ve 44 zápasech vstřelil deset branek. „Už před nějakou dobou jsme se s vedením shodli, že nebudu pokračovat. Nebráním se setrvání v české lize, ale spíš to vypadá na nějaké zahraniční angažmá," uvedl srbský forvard.

Kdo končí ve Zbrojovce
- S kým už klub nepočítá: Muamer Avdič, Martin Doležal, Lamine Fall, Roman Fischer, Karel Kroupa, Kamil Kopúnek, Miroslav Markovič, Daniel Přerovský, Martin Sus
- O kom se bude ještě jednat: Petr Buchta, Milan Halaška, Václav Hladký, Alois Hyčka, Jakub Jugas, Jan Sýkora, Michal Škoda

Bývalého slovenského reprezentanta Kopúnka přivedlo Brno na jarní výpomoc za nemocného Pavla Zavadila. „Dohodli jsme se na devět zápasů, že pomůžu Brnu k záchraně, což se podařilo," shrnul své angažmá Kopúnek.

„Na vedlejší kolej se trochu odsoudil vyloučením," zmínil Kudela třízápasový distanc, který záložník dostal za zbytečný faul v duelu s Jihlavou.

Vedle fotbalistů, které měl klub na hostování a dál s nimi nepočítá, nejspíš Zbrojovku opustí také gólman Václav Hladký. Brněnské vedení totiž plánuje uzavření dlouholetého kontraktu s Dušanem Melichárkem, který na jaře vytlačil z pozice jedničky právě Hladkého. „Vašek projevil zájem odejít někam na hostování s opcí," potvrdil ředitel.

O prodloužení smlouvy Zbrojovka jedná se stoperskou dvojicí Pavel Košťál, Aleš Schuster. „Chceme, aby pokračovali. Zároveň víme, kde nás vzhledem k jejich věku tlačí bota, takže situaci budeme řešit," uvedl Kudela.

Pokračovat budou Milan Lutonský i Radek Buchta, vedení Zbrojovky ještě zváží další pokračování Petra Buchty nebo Aloise Hyčky. „Lojza si za tři roky nevybojoval stálé místo v základní sestavě," podotkl Kudela.

Z hostování v Českých Budějovicích se přinejmenším na letní přípravu vrátí útočník Michal Škoda, šanci opět dostane také Milan Halaška. „Končí mu smlouva, ale něco jsme do něj investovali, takže mu ještě dáme příležitost v nějakém utkání," objasnil sportovní ředitel.

Roční hostování končí také dvojici mladíků Jakubu Jugasovi a Janu Sýkorovi. Prvnímu ze Zlína, druhému ze Sparty. „Kubu chceme koupit a se zlínským majitelem jsme se dohodli, že vstoupíme do jednání. Záleží to na dvou věcech: pokud se ukáže na Euru do jedenadvaceti let a bude o něj zájem ze zahraničí, nedosáhneme na něj, druhá věc je případný postup Zlína do ligy. Ale Kuba i manažer mají zájem, aby se stal trvalým hráčem Brna," uvedl Kudela.

V případě Sýkory záleží na obsazení trenérského křesla na Letné. „Pokud by ve Spartě nehrál, na devadesát procent bude pokračovat v Brně," dodal.