Pozornost vedení klubu, hráčů i fanoušků se v pátek od šesti hodin večer soustředí na stadion Dukly. Na Julisce se odehraje historický okamžik znojemského fotbalu. Vítěz uplynulého ročníku druhé ligy tam odstartuje svou pouť nejvyšší soutěží. „Budeme za outsidery bojující o záchranu. Jestli se nám povede, záleží na tom, jak se nám zadaří v prvních několika kolech. Musíme si sáhnout na dno sil," burcoval znojemský útočník Marek Heinz.

První test jihomoravského mužstva, které v generálce porazilo dokonce účastníka Ligy mistrů PAOK Soluň, představuje šestý tým loňské sezony – Dukla Praha. „Čeká nás těžká premiéra, protože bude hrát o špici tabulky a evropské poháry. Když jsem tam ještě jako olomoucký hráč jezdil na utkání, skoro vždy jsme chytli pětku. Doufám, že se to teď opakovat nebude," přál si si Kalvoda, který upozorňuje Dukla Praha versus 1. SC Znojmo.především na rychlou kombinaci soupeře, mezi jehož opory patří harcovník Gedeon a na hrotu operující Pospěch. „Musíme si ale dávat pozor na všechny, protože jsou to o třídu lepší hráči, než proti kterým jsme hráli ve druhé lize. Máme výhodu, že za této situace nepodceníme vůbec nikoho," dodal znojemský obránce kapitán Todor Jonov, kterého čeká prvoligová premiéra. Se zkušenostmi z ní má klub v kádru osm hráčů.

Šance pro mladé

Druholigový šampion v měsíc a půl dlouhé pauze posiloval. Obranu vyztužil jablonecký Simerský, do brány přišel zkušený Drobisz. Z Olomouce klub přivedl na hostování trio Vašíček, Tomeček, Nepožitek. „Se Sigmou se jedná o oboustranně výhodnou spolupráci. Vzali jsme si mladé hráče, kteří tam nemají šanci nastupovat. Pracujeme ještě na jednom příchodu," naznačil prezident klubu Ota Kohoutek jednání o obránci Sukupovi.

Větší jména si klub nemohl dovolit, jelikož nejvyšší soutěž bude hrát s nejnižším rozpočtem, pouhých 25 milionů korun. „Slýcháme, že to nejde, ale Bohemka nedávno pracovala jenom s dvaceti. Pak spadla, proto máme o pět milionů víc," smál se technický manažer klubu Karel Hodák.

Minimálně polovinu sezony nepozná nováček opravdové domácí prostředí. Kvůli rekonstrukci stadionu odehraje podzim v Brně. „Znamená to pro nás velké minus. Na našem hřišti jsme potrápili každého soupeře," krčil rameny Heinz.

Rozhovory s trenérem Leošem Kalvodou a s obráncem Todorem Jonovem čtete v pátečním vydání Deníku Rovnost