ZNOJMO - SPARTA 0:2
(0:2)

Branky: 4. Lafata, 15. Brabec. Rozhodčí: Ardeleánu – Gallo, Kříž. ŽK: Cihlář, Helísek – Dočkal. Diváci:2580
Znojmo: Drobisz – Mudra, Hnaníček, Odehnal, Cihlář – Helísek, Zeba (75. Hrošovský), Nepožitek, Buchta (59. Lacko), Okleštěk – Vašíček (40. Crnkič). Trenér: Kalvoda.
Sparta: Vaclík – Kadeřábek, Brabec, Holek, Costa – Vácha, Hušbauer (85. Přikryl) – Dočkal, Vacek (66. Mareček), Krejčí (75. Bednář) – Lafata. Trenér: Lavička.

Konec první půle pondělního fotbalového zápasu mezi 1. SC Znojmo a pražskou Spartou mohl prvoligového nováčka dostat zpátky do kontaktu a do hry o body. Místo toho jen podtrhl nepovedený úvodní poločas Jihomoravanů, kteří po dvou rychlých gólech prohrávali 0:2 a stejným výsledek utkání nakonec i skončilo.

Obrovskou šancí na snížení na jednobrankový rozdíl pohrdl ve 45. minutě Radim Nepožitek. „Věděl jsem, že na penaltu nejsem od trenéra určený, ale věřil jsem si na ni. Bohužel mi nevyšla. Je to moje chyba," mrzelo záložníka.

Jen lítost ale kouči Leoši Kalvodovi nestačila. „Jeho chování mě hodně zklamalo a bude za něj následovat tvrdý postih. Kdybychom penaltu proměnili, dostaneme se zpátky do zápasu, který mohl vypadat úplně jinak," soptil znojemský stratég, který měl jako exekutora vybraného kapitána Josefa Hnaníčka.

Naději na premiérové vítězství s dosud neporaženým soupeřem nebo snad zisk aspoň bodu proti jednomu z favoritů na titul si jeho svěřenci výrazně zkomplikovali už na začátku zápasu a dvou rychlých trefách Pražanů – ve čtvrté a patnácté minutě. „Když po čtvrthodině prohráváte 0:2, je hodně těžké pomýšlet na úspěšný výsledek," komentoval Kalvoda začátek pondělního duelu.

A nešlo jen o ojedinělý zkrat. S prospanými úvody zápasů se nováček potýká od začátku sezony. „Špatné starty mi vrtají hlavou. Asi mají hráči až příliš velký respekt ze soupeřů, ale to není omluva. Nevím, jak to z nich vybít," kroutil hlavou jihomoravský trenér.

I proto do brány poprvé v letošní sezoně nasadil zkušeného Petra Drobisze, který si po trestu za korupci odbyl ligový zápas po víc než dvou letech. „Musely přijít nějaké změny," vysvětlil Kalvoda své rozhodnutí.

Zatímco Znojmo se po další porážce stále drží přikované na dně tabulky, pondělní vítězství posunulo Spartu na opačný pól pořadí. „Vidina poskočit do čela byla pro nás velká motivace," přiznal trenér Pražanů Vítězslav Lavička.