Jihomoravané se ocitli v nelichotivé společnosti s Varnsdorfem, Vlašimí a Mostem. Tyto kluby řeší obdobný problém. V případě Znojma nejde o dluhy ani nevyhovující stadion. „Jedná se o jedinou záležitost. Klub vystupuje jako společnost ručením omezeným, ve druhé lize je potřeba akciová společnost. Na naši první sezonu v této soutěži jsme dostali výjimku,“ vysvětluje důvody momentálních obtíží 1. SC prezident klubu Ota Kohoutek.

Zdánlivě jde o přemazání tří písmen na dvě. Řešení situace ale bude o poznání složitější. A není dost času. Jasno musí být nejpozději neděle do 26. června, datum losu soutěže pro příští sezonu. „Uznávám, že jsme situaci podcenili. Chtěli jsme počkat, až se zachráníme,“ podotkl Kohoutek.

Přepis v obchodním rejstříku z „akciovky“ na „eseróčko“ stojí minimálně sto tisíc korun. „Celou sezonu jsme se pohybovali na spodních příčkách. Nechtěli jsme vyhodit peníze oknem,“ podotýká technický ředitel klubu Karel Hodák.

Podle něj jde o pouhou formalitu. „Nikomu nedlužíme ani korunu a máme tyto problémy. Jsou kluby, jejichž hráči nedostali půl sezony výplatu a u nich se nic neřeší. Třeba Ústí nad Labem dostává tři roky výjimku kvůli stadionu. Ten ale nebude ani příští rok. Přijde mi, že jde o kocourkovské rozhodnutí,“ dodává Hodák.

Před Znojmem se objevily dvě cesty. První ihned zavrhlo. Založení nové akciové společnosti trvá dlouho. „Jednodušší je koupit jinou, nefunkční společnost. Možná ji už máme, Ota Kohoutek (včera – pozn. red.) celý den jednal,“ vysvětluje další kroky klubu technický ředitel.

„Jde o složitý proces. Musíme na akciovou společnost převést práva a majetek, což musí posvětit valné hromady akciové společnosti i klubu. Intenzivně teď na všem pracujeme,“ ubezpečuje znojemské fandy Kohoutek.

Výkoný výbor svazu potom musí vyřešit jen IČO. Původní klub jej bude mít jiné, než jeho „předpisový“ následník.

Stejný problém řeší i Varnsdorf. Tam nepanikaří. Jeho problém je také jen administrativní. „ Transformace z FK Slovan Varnsdorf na FK Varnsdorf proběhne 1. července, takže musíme předělat všechny sponzorské smlouvy na novou společnost,“ vysvětluje ředitel klubu Vlastimil Gabriel. „Bez problémů to zdokumentujeme, druhá liga není ohrožená,“ ubezpečil fanoušky. Podobně optimističtí jsou i ve Znojmě. „Nevidím jediný důvod, proč bychom neměli dostat výjimku. Zřejmě jde o tlaky jiných klubů, které nás ve druhé lize nevidí rády,“ uzavírá znojemský technický ředitel.

Znojmo a licence

Problémy se získáním licence:

- K získání licence na druhou ligu je nutné, aby měl klub status a.s.
- Znojmo má stále jen s.r.o. Na končící sezonu dostalo jako nováček výjimku.
- Klub musí koupit cizí akciovou společnost, převést na ni práva a majetek staré s.r.o., což musí posvětit valná hromada.
- Čas má nejpozději do 26. června, kdy se bude losovat druholigová sezona 2011–2012.
- V případě, že Znojmo tyto kroky nestihne, nemůže hrát druhou ligu a nastoupí znovu do MSFL, nebo dostane znovu výjimku.