Fotbalisté 1. SC Znojmo při historicky prvním utkání v nejvyšší soutěži nepropadli a proti pražské Dukle, loni šestému celku tabulky, vybojovali bod za remízu 1:1. „Pro hodně našich kluků šlo o úplně první ligový start. Za předvedený výkon se nemusí stydět, protože jsme byli herně vyrovnaný soupeř. S výsledkem jsem proto spokojený," řekl znojemský trenér Leoš Kalvoda.

Pro Jihomoravany bylo utkání ve znamení jedniček. Obdrželi první gól, premiérovou trefu mezi českou elitou také zaznamenali a hned z prvního vystoupení mají první bod. Ocenil je i Kalvodův protějšek na lavičce Pražanů. „Znojmo ukázalo, že nebude lehký protivník, dokonce nás chvílemi i přehrávalo. Remíza je proto zasloužená, i když mě netěší," uznal Luboš Kozel.

Nováček v utkání prohrávalo od 26. minuty, kdy vyražený centr vstřelil do hostující branky kapitán Dukly Patrik Gedeon, který tak stylově oslavil páteční osmatřicáté narozeniny. „Kluci mi prorokovali, že je oslavím gólem, ale já si říkal, že to není možné. Ani jsem nemířil, chtěl jsem míč napálit asi na zadní tyč. A nakonec skončil na přední," smál se Gedeon.

Naopak trenéra Kalvoda branka mrzela. „Začali jsme dobře, ale pak na nás najednou dolehl strach o výsledek. Přestali jsme hrát i běhat a Dukla toho využila," krčila rameny Kalvoda.

Zakaboněná tvář zkušeného stratéga se vyjasnila čtrnáct minut před koncem, kdy se po přesném pasu Radima Nepožitka prosadil jeho spoluhráč ze zálohy Patrik Hrošovský. „Vedení nás uspokojilo. Když jsme ho chtěli zvýšit, nedařilo se nám a hosté se dostávali čím dál víc do hry," všiml si Kozel.

V závěru stálo při hostech i štěstí. Domácí měli hned několik šancí, po kterých mohli výsledek převrátit na svou stranu. Při jedné z nich v 89. minutě v pokutovém území promáchla centrovaný míč dvojice hráčů Dukly. Pražský klub nakonec musel skousnout domácí ztrátu téměř po roce, kdy Na Julisce naposledy zvítězila Plzeň.

Dukla – Znojmo 1:1 (1:0)

Branky: 26. Gedeon – 76. Hrošovský. Rozhodčí: Královec – Moláček, Kotík. ŽK: Božič, Rada – Helísek.

Sestavy:

Dukla: Rada – Romera, Božič, Vorel, Vrzal – Ouedraogo (79. Hašek), Gedeon, Malý (64. Hlinka) – Berger, Pospěch, Néstor (89. Marek). Trenér: Kozel.

Znojmo: Hrubý – Helísek, Jonov, Hnaníček, Mudra – Hrošovský (82. Tomeček), Buchta – Lacko (69. Zeba), Nepožitek, Okleštěk – Heinz (90.+1 Vašíček). Trenér: Kalvoda.