Už pořádně tlustý by byl soupis pokusů a návratů k fotbalu u bývalého velkého brněnského talentu Milana Pacandy. Čtyřiatřicetiletý útočník do něj o víkendu přidal další kapitolu.

Po nečekaném zmizení z druholigového Znojma, kde na podzim nastupoval, se objevil v dresu Bystrce. V duelu zimního turnaje Líšeň Cup odehrál za divizní celek proti Prostějovu necelý poločas. „Znám se s jeho osobním trenérem i manažerem. Slovo dalo slovo a dohodli jsme se, že ho vyzkoušíme,“ popsal jeho příchod do druhého celku čtvrté nejvyšší domácí soutěže člen klubového vedení Libor Danihelka.

Pacanda stále patří druholigové Zbrojovce, která jej začátkem podzimu uvolnila na roční hostování do Znojma. Odtud hráč z vlastní iniciativy předčasně odešel a v klubu s ním už nepočítají.

O jeho dalším fotbalovém osudu se rozhodne v nejbližších dnech. „V úterý s ním a jeho manažerem máme schůzku, kde budeme jednat o dalších možnostech. Jsme na dobré cestě k dohodě, ale stále je ještě ve hře i jeho zahraniční angažmá. Z Milanových slov ale vím, že by teď alespoň na půl roku raději zakotvil doma v Brně,“ doplnil Danihelka.

V sobotu nastoupil za Bystrc při porážce 0:3 s Prostějovem. Po 41 minutách na hřišti ale střídal ještě za nerozhodného stavu 0:0. „Od manažera zazněl požadavek, aby odehrál maximálně poločas. Má za sebou delší tréninkovou pauzu, připravoval se jen tři týdny. I tak ale bylo poznat, že se jedná o špičkového hráče. Jeho přednosti jsou především v ofenzivě, dokáže obejít protihráče, uvolnit spoluhráče,“ popsal Pacandův přínos bystrcký kouč Roman Kotol.

„Kdyby nakonec přišel, šlo by o velkou posilu. Snad se podaří dotáhnout jednání,“ přidal se záložník brněnského celku Jiří Šíma.

Že Pacanda stále patří mezi kvalitní fotbalisty si myslí i jeho sobotní soupeř Ivo Zbožínek. „Když byl na hřišti, Bystrc nás přehrávala. Po poločase jsme už byli lepší my. Těžko říct, jestli to bylo právě ním. Stále ale bylo poznat, že když potrénuje, rozhodně pro ně bude posila,“ naznačil prostějovský obránce.

Kariéru někdejšího fotbalového talentu doprovází mimofotbalové skandály. Od problému s nadváhou až po deprese. Naposledy bez vysvětlení zmizel ze Znojma.

Kouč Kotol se ale problémů neobává. „Znám ho od patnácti let, kdy jsme jej vedli s trenérem Karlem Večeřou. Soukromý život hráčů mě nezajímá, jen sportovní hledisko. Když potrénuje a zamaká, stále patří k výborným hráčům,“ vysvětlil Kotol.

Další přípravné utkání sehraje jeho tým ve čtvrtek od pěti hodin odpoledne na umělém hřišti v Líšni. Pokud si čtyřiatřicetiletý útočník do té doby neplácne se zahraničním klubem, pravděpodobně se opět objeví v sestavě Bystrce.