Ze současné elitní šestice beků mají vzpomínky na březnovou účast v play out v dresu Komety jen dva borci Tomáš Žižka s Jozefem Kováčikem. Tak mohutně Brno posilovalo. „Naše obrana patří k nejkvalitnějším v extralize. Naši beci by v každém týmu patřili k nejlepším," upozornil kouč Vladimír Kýhos před zítřejším duelem s Pardubicemi.

Kometa chce fanouškům ukázat ofenzivnější tvář. Proto nutně musí vyjít z pevných základů. „Naše přednosti budou dobrá obrana a úplně v první řadě brankáři," hlásil kapitán týmu Leoš Čermák.

Jihomoravský extraligový tým obrátil naruby klišé, že nejlepší obrana je útok. Právě na becích budou z velké části stát góly „nové" Komety.

Loni se jim dařilo

David Nosek přišel s vizitkou druhého nejproduktivnějšího beka loňské extraligy. Bodově se dařilo i navrátilci ze Slavie Michalu Kempnému. O útočných choutkách Žižky s Kováčikem se dobře ví. „Pro nás jsou rozhodující jejich zkušenosti. Zachovají chladnou hlavu a umějí nahrát. Tedy když chtějí," vtipkoval Kýhos na adresu svých obránců.

Stejně jako trenéři neměnili složení útoků, zapadly jim k sobě i obranné dvojice. Od začátku. „Sedíme si. Dokážeme si vyhovět," usmíval se v přípravě Kováčik, který k sobě dostal exsparťana Jana Hanzlíka.

Brankáři a obránci Komety pro novou sezonu.

V první polovině uplynulé sezony Kometu zdobila i neprostupná hradba těl před svým brankářem. Běda útočníkovi, který si to namířil do brankoviště. Stejně jako loni patří pozice jedničky Jiřímu Trvajovi. Jenže ten na konci sezony oslaví čtyřicítku. „Má svůj věk. Ale v přípravě makal, takové výsledky fyzických testů neměl dlouho," pochvaloval si Kýhos stálici v brněnské kleci.

Muž číslo dvě se pro letošní sezonu jmenuje Marek Čiliak. Třiadvacetiletý Slovák v této pozici nahradil míň perspektivního Martina Faltera. „V přípravě měl proti silným soupeřům výbornou úspěšnost zákroků i průměr obdržených branek. Nemáme se čeho bát," povídal brněnský trenér.

A kolik šancí dostane Či-liak, který na sebe upozornil loni v dresu prvoligové Třebíče, ale v extralize zatím nechytal? „Záleží na výkonech Jirky Trvaje," dodal Kýhos.