Mělo jít o ozdobu 31. extraligového kola. A taky ano. Moravské derby mezi Zlínem a brněnskou Kometou splnilo nejpřísnější hokejové atributy na všech pět hvězdiček. Souboj o druhé místo, který vypadal jako předkrm pro play off, vyzněl znovu lépe pro domácí Zlín, poprvé v sezoně se však berani radovali už po šedesáti minutách hry. Ve středu po nečekaně vysoké výhře 6:3.

Divy se děly především v závěrečné dvacetiminutovce, v níž padlo šest gólů. Přitom Brňané ještě jedenáct minut před koncem vedli. „Pokašlali jsme si to sami. Když jsme zápas otočili, měli jsme hrát úplně jiný hokej. Ani nemám slov," kroutil hlavou brněnský bek Jozef Kováčik.

Berani ždímali Kometu v posledních minutách a také v častých přesilovkách. Jenomže v nich většinou marně. Ujala se až sedmá z hole Petra Čajánka, který mířil k tyči a Zlín vedl 2:1. „Brno má trenéra, který zná nás i naše přesilovky. Prosazovali jsme se těžce," přiznal domácí útočník Pavel Kubiš.

Brňané tolik početních výhod nehráli, ale lišák Róbert Petrovický zaskočil zlínského gólmana Jakuba Sedláčka. Chvíli vedlo Brno trefou Kováčika 3:2, jenže Zlín a Kometa se zřejmě smluvily na výsledku 3:3. Letos by byl třetí.

Po akci dva proti jednomu totiž srovnal domácí talent Petr Holík. Prodloužení odmítl Petr Leška, který poslal berany definitivně za třemi body, přidali se ještě Zdeněk Okál a Jaroslav Balaštík. To už hrálo Brno vabank.

Největší drama pro srdce diváků znamenalo dlouhé přerušení po vyrovnávacím gólu na 1:1 z hole Tomáše Divíška ze druhé třetiny. Rozhodčí dlouho zkoumal video, pak rozzářil modrobílou část zlínského stadionu. Vzápětí pohrdl trestným střílením Miroslav Holec. „Ani jsem nevěděl, že je puk v brance. Já v ní byl taky. Ubrzdit jsem to nemohl, ale brankáře jsem nesestřelil úmyslně," vracel se k druhému gólu zápasu brněnský expres Jan Hruška.

První gól utkání padl podobně kuriózně. Z brněnského brankáře si udělal neposedný puk dobrý den a po zásahu Martina Matějíčka skončil odrazem v síti. „Tak to bývá. Tlak jsme měli, střely nám do branky ale nešly. Padlo nám to tam aspoň tak," pochvaloval si Kubiš.

Do sestavy Komety se vrátili dlouho zranění útočníci Tomáš Svoboda s Radkem Dlouhým. V tabulce ji její středeční soupeř přeskočil právě o tři body. Šanci na reparát má Brno už v pátek doma proti Českým Budějovicím.

PSG Zlín - HC Kometa Brno 6:3 (1:0, 1:1, 4:2)

Branky a nahrávky: 19. Matějíček, 40. Čajánek (Honejsek, Veselý), 47. Holík (Honejsek, F. Čech), 50. Leška (Balaštík, Kubiš), 57. Okál (Leška, Linhart), 60. Balaštík (Leška, Kubiš) - 27. Divíšek (J. Hruška), 43. Petrovický (Žižka, Čermák), 45. Kováčik (Holec, Dočekal). Rozhodčí: Minář, Müllner (SR) - Bryška, M. Čech. Vyloučení: 7:11. Využití: 1:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 5213.

Zlín: J. Sedláček - Hamrlík, Linhart, Zámorský, Kotvan, Tesařík, Horák, Matějíček, Řezníček - Balaštík, Leška, Kubiš - Okál, Čajánek, Veselý - Honejsek, Holík, F. Čech - Šlahař, Melenovský, Köhler. Trenéři: Rostislav Vlach, Jurík a Hrazdira.

Kometa Brno:
Falter - Kováčik, Žižka, Bičánek, Švrček, Malec, Valach, Valábik - Dlouhý, Čermák, Petrovický - Holec, Divíšek, T. Svoboda - Dočekal, J. Hruška, Zohorna - Erat, Koreis, Němec - M. Hořava. Trenéři: Venera a Oslizlo.