Vážení čtenáři, hlasujte v pravidelné anketě v pravém sloupci. Konečné výsledky ankety, která skončí ve čtvrtek ve 20:00, najdete v pátečním vydání jihomoravských deníků Rovnost.

Její rozšíření včera oznámil nejvyšší muž NHL Gary Bettman. „V současnosti má soutěž třicet týmů. A my chceme, aby jich bylo čtyřicet. Kvůli tomu jsme zavedli jednu novou divizi v Evropě a další australsko-asijskou. Kromě tradičních hokejových měst chceme rozšířit náš sport i do nehokejových oblastí. Tak jako se to povedlo ve Spojených státech,“ připomněl Bettman, že vedení soutěže v minulých letech pobláznilo i tak nehokejové oblasti, jako je pouštní Arizona nebo plážové regiony Floridy či Kalifornie.

Nová hala

Že se mezi pět vyvolených evropských měst dostalo Brno, je velmi překvapivé, protože odborníci i novináři v souvislosti s evropskou divizí NHL mluvili vždy o Praze. „Je to velký úspěch a zásluha dlouhodobého lobbování nás i vedení klubu. Pomohlo nám také vedení Dallasu, našeho partnerského města ve Spojených státech,“ řekl nadšený brněnský primátor Roman Onderka.

Vedení Komety upozorňuje na to, že hned po velké radosti z oznámení o přijetí mezi hokejovou elitu muselo začít myslet na změny v klubu. „Mnohonásobně se nám zvýší rozpočet. Také bychom se s extraligou rádi rozloučili úspěchem v play off,“ poznamenal šéf Komety Libor Zábranský, jehož tým letos hraje jen skupinu o záchranu.

Podle něj zatím není jisté, že se klub bude jmenovat i dál Kometa. „Ale bylo by to logické, je to tradiční název,“ vysvětlil.

Vstup Brna do nejlepší ligy na světě také popohnal plány se stavbou nové hokejové arény. „Nebude stát za Lužánkami, ale v námi již několik let navrhované lokalitě v Západní bráně poblíž Bohunic,“ poznamenal Onderka. Pro Národní hokejovou ligu musí Brno postavit větší halu než původně plánovanou. „Naštěstí máme projekt i pro multifunkční krytý stadion s patnácti tisíci diváky. I tak bude v NHL patřit mezi nejmenší,“ tvrdí Onderka.

Společně s Brnem budou v evropské divizi hrát ještě Berlin Hammers, London Rain Drops, Stockholm Cold Fishes a Wien Mozarts. „Že hodně zápasů sehrajeme s Vídní a Berlínem, je pro nás ekonomicky výhodné. Zápasy v USA a Kanadě budou zase sestavené do větších bloků, takže budeme hrát třeba deset zápasů v řadě za mořem,“ řekl Zábranský.

Do austroasijské skupiny počítá vedení NHL se dvěma týmy z Ruska, jedním z Austrálie, jedním z Japonska a jedním z Číny. „Jasný je zatím jen název týmu ze Sydney, který bude mít ve znaku i jménu klokana,“ poznamenal Bettman.

Zdraží vstupenky

Na NHL se moc těší fanoušci Komety. „Uvidíme hvězdy typu Ovečkina, Iginlyho nebo Crosbyho na vlastní oči a v Brně. O tom se mi ani nesnilo. Asi složím nějaký nový chorál,“ poznamenal fanoušek známý pod přezdívkou Cortéz. Přitom jej trochu straší, že za NHL bude muset zaplatit mnohem víc než za extraligu. „Nebudeme tak drazí jako v Americe. Přesto nejlevnější vstupenky budou stát zhruba šest set korun,“ vysvětlil Zábranský.

Podle ekonoma Marka Hatlapatky může být vstup Brna do NHL významným popudem pro zahraniční investory. „Určitě se rozšíří síť hotelů a služeb, na druhou stranu zdraží některé pozemky,“ tvrdí Hatlapatka.

Šéfa Komety Libora Zábranského mrzí na vstupu Komety do NHL jen jedna jediná věc. „A tou je dnešní datum 1. dubna,“ smutně připustil.