Jeho výkon snese několik superlativ. Zlomil prokletí O2 Areny, z velké části zařídil postup a v klíčových momentech vychytal střelce Sparty. „Jsem z něho nadšený. Všechno je jeho zásluha, jak se koncentroval a vyčistil si hlavu na play-off," těšilo šéftrenéra brankářů Komety Radomíra Daňka.

V prvních dvou zápasech dostal Čiliak v úvodní třetině vždy dvě branky, ve třetím utkání lovil puk ze sítě třikrát. Nikdy se psychicky nesložil a následně deptal střelce Sparty. „Sérií nás provázela střelecká nemohoucnost. Šance jsme měli, ale nebyli jsme schopní ho překonat, podal famózní výkon," ocenil kouč Pražanů Jiří Kalous.

Brankáři v play-offMAREK ČILIAK (Kometa Brno)
Úspěšnost zásahů: 93,3 %
Průměr obdržených gólů na zápas: 1,96
Počet střel proti: 120
TOMÁŠ PÖPPERLE (Sparta Praha)
Úspěšnost zákroků: 84,8 %
Průměr obdržených gólů na zápas: 4
Počet střel proti: 92

V soubojích jeden na jednoho osamocení neuspěli třeba forvardi Michal Řepík či Petr Vrána. „Na jednotlivce jsem se nechystal. Měli jsme k dispozici nějaká cédéčka, ale já tyto věci moc neřeším," řekl Čiliak.

Psali jsme: Počkejte si. Kometa natáhla Spartě desetiletý půst

V krizových situacích proti pražským útočníkům byl mrštný a několikrát pohotově vytasil svůj beton. „Marka nemá cenu nějak předělávat a nutit mu video. Potřebuje se mu spíš situace nakreslit na tabulku, aby věděl, například odkud dostává góly. Hráče už ale čte i bez videa, je v extralize několik sezon," uvedl osmašedesátiletý trenér, který trénoval i v Norsku.

Pro celou sérii byly rozhodující dvě vítězství Brňanů v O2 Areně. Navíc Čiliak v nejmodernější hale zlomil nepříjemnou sérii. Když chytal v Libni, dvakrát prohrál proti Spartě, dvakrát proti Slavii a jednu brněnskou výhru už pak sledoval jen ze střídačky, když střídal po první třetině. Teď v O2 Areně dvakrát s Kometou slavil. „V Praze to byl od něho výkon par excellence. Šlo prakticky o Markovy výhry. Pomáhá týmu i on jemu, zlepšila se defenziva," tvrdil Daněk, bývalý gólman Ingstavu či Komety, který v Brně chytal v sedmdesátých letech.

Kometa nyní čeká na svého soupeře, proti kterému příští středu zahájí semifinále. Chomutov vede nad Třincem 3:1 na zápasy, pokud ho vyřadí, Kometa vyzve nejspíš Hradec Králové, který postoupil přes Litvínov. Ve hře je i varianta Liberce. „Teď už si nemůžeme vybírat, musíme porazit každého," uvedl Čiliak.

Psali jsme: Nejsem antisparťan. Pro mě je Sparta respektovaný soupeř, řekl po triumfu Zábranský

Pokud nastíněný scénář vyjde, v semifinále si zachytají čtyři slovenští brankáři mimo Čiliaka ještě Patrik Rybár z Hradce Králové, chomutovský Ján Laco či Ján Lašák z Liberce. „Je to dobrá známka pro slovenský hokej. Všichni jsou kvalitní gólmani, což ukazovali celý rok. Nejvíc se znám asi s Jánem Lašákem, oba jsme ze Zvolena a už v základní části jsme se vzájemně hecovali. Před play-off jsme si nepsali, ale pokud na Liberec narazíme, tak je možné, že nějaká hecovačka bude," dodal Čiliak.