Třicetiletý Hruška už se letos v reprezentačním dresu objevil při dvou akcích. Pro zbylou trojici jde o premiéru v národním týmu. „Poprvé jsem to viděl na stránkách nároďáku. Pak mi Zohy (Hynek Zohorna – pozn. red) ukázal pozvánku na emailu. Asi je to pravda," usmívá se Dočekal.

Reprezentační trenéři Vladimír Vůjtek a Josef Jandač vybírali pro úvodní kemp především z KHL. Dvanáct krajánků z ruské soutěže doplnili dva hokejisté ze švédské soutěže a sedm extraligových hráčů. „Moc kluků venku ze hry není. Jen my a z Třince, takže je nás v nároďáku víc. Potrénujeme s kluky z KHL a uvidíme, kde se pohybuje světové měřítko," hlásí čtyřiadvaceti­letý Káňa.

rozlučka KometyHokejisté brněnské Komety se v sobotu v DRFG Areně potkají s fanoušky a společně zakončí uplynulou sezonu po vypadnutí v předkole play off s Chomutovem.
Program:
15.00 – otevření DRFG Areny
15.15 – 16.45: autogramiáda celého A týmu
17.30 – 19.00: exhibiční duel Fan klubu Komety a hráčů

Kometa dostala čtyři pozvánky, o jednu víc než třinečtí hokejisté, kteří také vypadli v předkole play off. „Každá taková zkušenost je dobrá. Zároveň je to zavazující. Musí na sobě zamakat, aby neusnuli na vavřínech," upozorňuje brněnský asistent trenéra Martin Pešout své čtyři svěřence. „Jsou to všechno hráči, kteří dobře bruslí a hodí se pro mezinárodní hokej. Dispozice k tomu mají," dodává.

Naposledy se z kempu podařilo překvapivě prodrat až na šampionát libereckému bekovi Ondřeji Vitáskovi v roce 2014. „Z extraligy vybírá Vláďa Vůjtek pečlivě. Poctivě objíždí všechny stadiony. Nicméně jde o takovou první základnu pro hráče, aby byli na ledě. Je to opravdu jen předběžná sestava, z které na šampionát pojede jen zlomek hráčů," povídá televizní expert Pavel Richter.

Čtveřice Brňanů se potká i s kamarády z ruské KHL. „S brankářem Kubou Sedláčkem a skupinou kamarádů trávíme čas vždy společně ve Zlíně," míní Káňa. „Zase se rád uvidím s kluky, s kterými jsem hrál v mládeži. Třeba s Robertem Kousalem nebo Francíkem (brankář Pavel Francouz – pozn. red.)," říká Dočekal. „Na srandičky ale čas nebude. Myslím, že budeme makat jak šroubci," dodává urostlý centr, jenž čeká v úvodu kempu tvrdou fyzickou přípravu.

Tréninkový proces reprezentačního výběru vyvrcholí prvními střetnutími Euro Hockey Challenge 6. a 8. dubna v Ústí nad Labem proti Německu.