„Chtěli jsme se ještě ukázat lidem doma. Bylo důležité, že jsme dali první gól a nepustili Kometu do vedení,“ prohlásil dvougólový střelec.

Domácí hokejisté tentokrát nenavázali na výkon z předešlých duelů. Scházela jim jiskra, prohrávali souboje a pouštěli soupeře do tlaku i šancí. „Nemohli jsme čekat, že Plzeň přejedeme ve čtyřech zápasech. Tentokrát hráli líp než my. Nebudu posuzovat předchozí utkání, ale teď dal soupeř o gól víc,“ uvedl brněnský zadák Jiří Vašíček.

Indiáni odčarovali hned dvě kletby, na venkovním hřišti vyhráli v play off po jedenácti duelech, poprvé od roku 2009. Navíc hned v úvodu čtvrtého utkání Vostřák uťal plzeňské čekání na gól, které trvalo už 152 minut.

Ve třetí minutě ujel při vlastním oslabení a parádní kličkou ošálil Trvaje. „Chtěl jsem to tak udělat,“ přiznal matador, který domácím fandům připomněl své kousky, které v Brně předváděl při angažmá před čtyřmi lety. „Vzpomněl jsem si na ten rok, byl příjemný, začínala tu euforie,“ říkal Vostřák.

Na ledě však na úsměvy nebyl čas. Naopak. Vyprodaná Kajot Arena sledovala nejvypjatější duel v sérii a sudí často sahali k vyloučením. Plzeňský útočník Radek Duda dostal na konci druhé třetiny za nesportovní chování. A po zápase si nebral servítky. „Mám zákaz jezdit k Trvajovi. Asi je pan božský. Vychytá dvě nuly a najednou si myslí, že kolem něj budeme našlapovat po špičkách. Myslím, že to rozhodčí nezvládají,“ zlobil se.

Nelíbilo se mu, že na něj prý sudí nepískají fauly, naopak domácím leželo v žaludku, jak indiáni najíždějí do Trvaje. „To není jen Dudlík, ale i Venca Pletka. Oni jdou do našeho gólmana a ještě po pískání ho přetáhnou,“ říkal Vašíček.

Jeho tým sice díky Eratovi bleskově odpověděl na úvodní gól, ale ještě před první sirénou znovu prohrával po trefě Kováře, který střelou z úhlu překvapil Trvaje.

Indiáni podnikali jeden útok za druhým a ve 22. minutě se znovu radovali z trefy Vostřáka, kterého kouč Marian Jelínek nasadil do sestavy. „Nevím, jestli dostanu šanci i příště. Vše se může změnit,“ dodal Vostřák.

Kometa sice snížila díky pohotové trefě Tomáše Svobody, ale tentokrát jí scházely síly na zvrat. Naopak Plzeň pečlivě bránila a vynutila si páté utkání.

Čtěte také: Brno vs Plzeň: příště to vyjde, věří Kometě fanoušci