Takže už se nemůžete dočkat, až se zase pustíte do práce?

(Smích) My jsme v práci už skoro dva měsíce. Přípravných zápasů už bylo dost, teď už cítíme nervozitu před extraligovým zápasem.

Byla díky dlouhé cestě do finále příprava kratší?

Ani nevím. Na ledě je to ale stejné. Příprava byla tak akorát.

Léto jste ale se stříbrnou medailí měli příjemnější?

Jo, je to recept, jak mít moc příjemné léto. O hodně víc, než když se hraje play out. I na ligu se těšíme jinak.

Prošel jste se po vašich Pardubicích se stříbrnou medailí?

Já ani nevím, kde ji mám. (úsměv) Po finále jsem ji někam dal a nemůžu ji najít. Doufám, že někde doma bude. Ale s klukama z Pardubic jsem si sedli u piva a popovídali si.

Bylo to příjemné?

Když si kluci povídali, jak slavili, tak moc ne. Ale my jsme si to užili víc než oni. To co se tady dělo, by člověk nevěřil. Taková euforie už tu nikdy nebude.

Nemohli jste kvůli úspěchu trochu podcenit přípravu?

To ne. Naopak musíme makat o to víc. Dřív se Kometa plácala na spodních příčkách, teď se na nás soupeři budou chtít vytáhnout. Tím je to těžší.

Vy už jste sezonu po úspěchu zažil. Se Slavií po zisku titulu. Jaký bývá následující ročník?

To je individuální. Je to v hlavách jednotlivých kluků. Lidi nás dohnali někam, kde nikdo z nás nehrál. Mladí na to nejsou zvyklí. Teď to bude obyčejný zápas základní části. Naše práce začíná ve čtvrtek.

Museli jste tedy v přípravě mladší spoluhráče krotit?

Po úspěšné sezoně se vždycky objeví myšlenky typu: kdo mě bude co učit, já jsem nejlepší. Chvilková euforie byla, ale my jsme si to vyříkali v klidu.

Jakou motivaci cítíte před sezonou?

Já chci vyhrát ligu každý rok. (úsměv) Takže základ je dostat se do play off. Víme, že když nám teče do bot, umíme se semknout. Bude to hodně těžké.

Blíží se hrozba výluky NHL. Jak ovlivní domácí extraligu?

Nemyslím, že nějak výrazně. Odhaduju, že šest sedm lidí tady hrát bude. Jarda Jágr bude výraznou postavou Kladna. A třeba Pleky (Tomáš Plekanec), jestli tam bude hrát. Jinak to ale nebude tak velký faktor.

S možnými posilami Brna Martinem Havlátem a Petrem Sýkorou jste se v létě na ledě nepotkával?

Ne, ty jsem tady neviděl.

Co vlastně od sezony čekáte?

Neříkám, že nebudeme znova ve finále nebo semifinále. Ale způsob, jak jsme se do něj dostali… Do prosince jsme byli hrozní, v lednu jsme se dali do kupy, měli jsme to načasované tak, že chybělo maličko a mohli jsme být až úplně nahoře. My se o to pokusíme letos.

Takže to zkusíte stejnou cestou?

To zase ne. (smích) Nervy byly hrozné. V prosinci jsme kolikrát byli na dně. Seděli jsme tady a říkali jsme si, že hrajeme opravdu špatně, a že nevíme, co s tím. Tohle už ne. Sice to bylo na konci hezké, ale ten pochod do play off byl komplikovaný…

Startovní pozice je ale podobná té loňské. Tehdy se příprava taky nepovedla.

Dostávali jsme docela dost banánů, za tři zápasy třeba dvacet. Ale pořád to byla jen příprava. Ke konci jsme se zlepšovali. Na to, kolik jsme hráli zápasů, jsme měli docela úzký kádr. Někteří odehráli deset zápasů místo šesti.

Sezona ale bude znovu dlouhá a vy stojíte na jejím začátku.

Hlavně si musíme uvědomit, že začínáme makat už teď, a ne až někdy v lednu, v únoru, březnu. To musíme dostat do hlav. Není úplně jednoduché se na to koncentrovat. Ale musíme si uvědomit, že je to naše práce, a dát do toho všechno. Nechceme to zase honit poslední kola. My chceme body nahrát do Vánoc, zajistit si klidný střed tabulky.