„Šanci v přípravných zápasech dostanou všichni. Je na nich, jak se o místo poperou," informuje Kýhos.

Samotní hráči si uvědomují, že trenéři je nebudou hodnotit pouze na základě statistik. „Kromě gólů na sebe můžu upoutat pozornost chozením do střetů, dohráváním, obrannou prací. Vším, co má mladý kluk za úkol," ví Adam Raška.

Ten v minulé sezoně včetně play off naskočil do třiadvaceti utkání a připsal si dvě asistence. „K prvnímu gólu mi zatím hlavně chybí víc času na ledě," myslí si devatenáctiletý nejproduktivnější hráč uplynulé sezony juniorské extraligy.

Kýhos: Všichni dostanou šanci se ukázatRozhovor s trenérem čtěte v úterním tištěném Deníku Rovnost

Jeho vrstevník Petr Mrázek dostával ve stříbrném ročníku o něco víc příležitostí. V Pardubicích úspěšným nájezdem zajistil Kometě bonusový bod. „Nepovažuji se za nájezdového specialistu. Nevím, jestli mi zrovna tato dovednost může pomoct k prosazení do týmu," říká šikovný pravák.

Ze hry se však v nejvyšší soutěži netrefil ani on. „Klukům zatím chybí hlavně zkušenosti, navíc jsou stále ve vývinu. Třeba Raška potřebuje na dospělý hokej ještě trochu přibrat," upozorňuje Kýhos.

Letní dril absolvuje s Kometou šestice teenagerů. Kromě hráčů z vlastní juniorky brněnský klub získal ze Vsetína Dominika Pokorného. Ani pravidlo o nasazování mladých hráčů tak talentovaným hokejistům nezaručuje jisté místo v sestavě, poperou se o něj mezi sebou. „Trenéři určitě chtějí, abychom měli konkurenci. Myslím, že je to pro nás jednom dobře," vítá Raška nového spoluhráče.

Všichni náctiletí hokejisté ještě můžou nastupovat i v juniorské soutěži. „Pokud se neprosadím natrvalo do áčka, radši než za juniorku budu hrát třeba první ligu v Třebíči," nechce se vracet do mládežnického hokeje Mrázek.

Nedávno úspěšně zdolal maturitu a obrazně vstoupil do světa dospělých. Teď doufá ve stejný krok i na ledě. „Rozdíl mezi mládežnickým a seniorským hokejem je v síle hráčů, třeba při soubojích v rozích. Dospělí hráči jsou taky daleko rychlejší v myšlení. Člověk se na ledě musí dřív rozhodnout, co na ledě udělá," popisuje Mrázek rozdíly mezi hraním s vrstevníky a se seniory.

DAVID NEKVINDA