Brňané zvítězili v nájezdech poprvé v sezoně – až na pátý pokus. I přes výhru se však jejich náskok z desátého místa na jedenáctou příčku Vítkovic, odsuzující tým k play out, snížil na dva body. „No, výborně…," zahlásil ironicky brněnský bek Jozef Kováčik, když se dozvěděl o domácí výhře Ostravanů 4:1 proti Olomouci od novinářů. „Ale máme to pořád ve svých rukách. Je třeba se připravit na zápas s Pardubicemi," dodal.

Právě on byl hrdina utkání, když ve třetí třetině dokonal obrat Komety, která dotahovala ze stavu 0:2. Slovenský obránce poslal svůj tým do vedení 3:2. V nájezdech se pak prosadil jako jediný ze všech pěti střelců. Naznačil rameny a zasunul puk mezi betony mladoboleslavského brankáře Davida Ritticha. „Když jde bek na nájezdy a nedá, tak možná hodně lidí kroutí hlavou: ježíš, na co tam šel? Trošku jsem měl sice trému, ale padlo to tam," povídal Kováčik.

Nebyl jediný, komu diváci po utkání aplaudovali. Přestože jednička Komety Marek Čiliak odchytal povedené utkání, do branky se na nájezdy postavil Martin Falter.

Vychytal útočníky Lukáše Pabišku, Jakuba Klepiše i Tomáše Klimentu. „U Klepiše jsem spíš počítal, že si to bude štelovat jako pravák na jednoduchou bekhendovou kličku. Překvapil mě tím, že to tahal přes forhend, ale dostal jsem se tam betonem včas. Dopadlo to dobře," pousmál se Falter, když popisoval pro něho nejtěžší nájezd dne.

Výměna gólmanů se trenérům osvědčila. „Mám s ním dobré zkušenosti už z Třebíče. Už při prodloužení jsme mu dali pokyn, aby se rozcvičoval," řekl Pokorný, který na lavičku Komety přišel právě z prvoligové Třebíče, se kterou Brno spolupracuje.

Svůj tým pochválil především za výkon ve druhé třetině, kdy Kometa dotahovala dvoubrankovou ztrátu a soupeře zamkla v jeho pásmu. „Soupeř nevěděl, kam skočit," sdělil Pokorný. „Podlehli jsme forčekinku Brna a nemohli jsme se vymanit z tlaku. S bodem jsme spokojení," prohlásil hostující asistent kouče Marian Jelínek.

Při všech brankách Komety byla na ledě druhé formace Špirko – Němec – Káňa, z které první dva jmenovaní skórovali. Nátlakový hokej se pokusí se spoluhráči převést i v úterý v Pardubicích.

HC Kometa Brno – BK Mladá Boleslav 4:3 po sam. nájezdech (1:2, 1:0, 0:1 – 1:0)

Branky a nahrávky: 11. Špirko (Káňa), 33. Němec (Káňa), 47. Kováčik (Káňa, Němec) a vítězný nájezd – 4. Ďurač (Stříteský, Kučný), 5. Lenc, 57. Pacovský (Jarůšek, Výborný)

Rozhodčí: Hradil, Mrkva – Brejcha, Suchánek

Diváci: 7543

HC Kometa Brno: Čiliak (Falter) – Kuboš, Kaberle, Kováčik, Hanzlík, Trška, Malec, Kozák – Vondráček, Čermák ©, Dočekal – Špirko, Němec, Káňa – Ton, Hruška, Ostřížek – R. Zohorna, H. Zohorna, Burian – Dvořák

BK Mladá Boleslav: Rittich (Groh) – Stříteský, Voráček, Robar, Holub, Kučný, Rýgl – Jarůšek, Výborný ©, Pacovský – Klimenta, Klepiš, Lenc – Hyka, Musil, Bárta – Ďurač, Hruška, Pabiška – Kubica