VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Dopita pořád jezdí po Rondu. Za volantem

Brno /FOTOGALERIE/ - Po ledové ploše krouží Dopita a fanoušci v natřískaném Rondu mu bouřlivě aplaudují. Olympijský vítěz z Nagana už sice modrobílý dres hokejistů brněnské Komety čtyři roky neobléká, klub však o slavné jméno úplně nepřišel. Led brázdí osmadvacetiletý jmenovec slavného hráče Michal. „Občas i mě lidi poznávají na ulici," směje se.

25.1.2015
SDÍLEJ:

Po ledu krouží Dopita a fanoušci v natřískaném Rondu mu aplaudují. Olympijský vítěz už sice modrobílý dres hokejistů brněnské Komety čtyři roky neobléká, klub však o slavné jméno úplně nepřišel. Led brázdí osmadvacetiletý jmenovec slavného hráče Michal.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

V Kometě už deset let usedá za volant rolby a s dalšími sedmi kolegy se stará, aby byl led v brněnském hokejovém chrámu dost kvalitní. „Každý si myslí, že jen jezdíme s rolbou, ale na starost máme celou halu," zdůrazňuje Dopita náročnost povolání.

Ledaři a rolbaři mají paradoxně hodně práce i v době, kdy se lidé dusí v letních parnech. „Jedině ve dvou měsících, při nichž v hale není led, můžeme stihnout větší opravy. Volno nemáme v podstatě nikdy," popisuje správce haly Martin Krpec.

Venku horko, uvnitř mráz pro tvoření nové ledové plochy podle Krpce nejvhodnější doba. „Ve vzduchu je míň vlhkosti, a tak na podchlazené betonové ploše voda lépe zamrzá," vysvětluje Krpec.

Tým osmi lidí se od té chvíle nezastaví. Nejdřív podchladí betonovou plochu. Vedou pod ní desítky metrů trubek, ve kterých teče chladicí kapalina. V kilometrech trubek už se dávno neskrývá jedovatý čpavek, jehož přítomnost v osmdesátých letech děsila lidi v okolí zimních stadionů. „Používá se jen v malém množství k druhotnému chlazení ve strojovně," ujišťuje mluvčí Michaela Radimská z městské společnosti Starez Sport, která Rondo vlastní.

Chlazení v hale zajišťují především dva velké kompresory. Až má betonový podklad nula stupňů, začnou na něj zaměstnanci hadicemi stříkat vodu, postupně spotřebují okolo sta kubíků. Voda zamrzá na kluzišti ve třech vrstvách. „První natřeme bílou barvou a nakreslíme na ni čáry," vypráví Krpec.

Po zamrznutí první vrstvy připravují údržbáři druhou, do které umístí reklamy sponzorů. „A poslední vrstva vše sjednotí," vysvětluje Krpec.

Letní výroba ledu trvá i deset dní. Od té chvíle na větší zásahy není čas. „Hala je otevřená od půl sedmé ráno až do jedenácti hodin večer. Nejdůležitější je příprava před sezonou," potvrzuje Krpec.

Zaměstnanci si však s ledem hrají i po každém tréninku nebo v zápasových přestávkách. „Rolbou seřízneme nerovnosti z povrchu a vše zalijeme teplou vodou, která zacelí rýhy a na podchlazené ploše rychle ztuhne. Taková údržba zabere asi deset minut," doplňuje Dopita.

S kolegy musí občas přijmout i kritiku. Kvalitu ledu v hale před Vánoci řešili fanoušci i hokejisté. „Na špatném ledě si nešlo moc přihrát, střílel jsem spíš z nouze," popisoval střelec rozhodující branky prosincového utkání Brna s Olomoucí, hokejista Komety Jan Hruška.

Ke spoluhráči se připojil i Petr Ton, který sám sebe nazývá maniakem na broušení bruslí. „Za léta u hokeje má člověk pro led cit, s ledaři jsem o problému mluvil osobně. Jako hráč popíšu svůj pocit na ledě, chladicímu zařízení nerozumím," říkal hvězdný útočník. Po Novém roce však problémy zmizely. „Už je vše v pořádku," pokyvuje Ton.

Kvalitu nejvíc ovlivňuje dokonale upravená voda a především vlhkost v hale. Podle Krpce jsou některé potíže v Rondu nepředvídatelné. „Hala se liší od jiných stadionů tím, že jí chybí něco jako předsíň," tvrdí Krpec.

Fanoušci tak z venku vcházejí přímo na ochozy stadionu a s nimi i voda, která se uvnitř sráží, ničí led a zaviňuje i mlhu, která loni v září přikryla utkání brněnského týmu s mistrovským Zlínem. „Nachystat správný led je alchymie," povídá Krpec.

Led si v zimě užijí také amatéři. „Jednou za týden si vezmu brusle a jdu se do haly podívat. Bydlím hned za rohem," říká Jiří Vespalec. Veřejné bruslení je většinou o víkendech. Jeho časy se ale přizpůsobují potřebám sportovního klubu. Podle ledařů ale právě veřejné bruslení ničí led víc než profesionální hokej.

Nejtěžší časy tu všichni členové údržbářského týmu zažili v dubnu v roce 2012. Na ledě se střídaly zápasy mistrovství světa hokejistů do osmnácti let a extraligové zápasy Komety. „To bylo šílené. Spal jsem jen tři hodiny denně," vzpomíná Dopita.

Jak mávnutím kouzelné hůlky tehdy musely přes noc z ligového ledu zmizet reklamy sponzorů brněnského celku, aby pro mezistátní utkání zůstal čistě bílý. „Led jsme nezničili, jen jsme si ho přikryli izolační vrstvou. Na tu jsme nanesli bílou barvu a udělali led úplně nový. Za týden několikrát dokola," líčí Krpec.

Podobně skrývají led i při koncertech. „Zaizolování ledu, posazení dřevěné palubovky i složení plexiskel z mantinelů nám trvá i osm hodin. Druhý den přitom musí být led opět připravený pro hokejisty," hlásí Krpec. Mimohokejové akce přitom hala hostí i čtyřikrát do měsíce.

Ledaři zažívají i vtipné momenty. „Jednou mi při údržbě ledu při mládežnickém turnaji upadlo kolo rolby," culí se Dopita.

Mlha nad ledem? V Rondu už se to nestane, slibuje správce

Brno - První domácí zápas sezony, vyprodaná hala Rondo těšící se na reprízu posledního extraligového finále. Loni v září nastoupila Kometa k duelu s mistrovským Zlínem. Ze zápasu ale oba týmy odehrály jen třináct minut, po kterých rozhodčí ukončili zápas a zklamaní fanoušci zamířili domů.

Nad ledem Ronda se totiž vytvořila hustá mlha, kvůli které hráči neviděli ani na pár metrů. „Venku bylo horko a pršelo. Z ochozů sta-dionu se hrnula voda ze vzduchu a taky z oblečení lidí, kteří byli promočení na kost," vysvětlil neobvyklý jev správce haly Rondo Martin Krpec.

I když je počasí nepředvídatelné, mlžný opar už snad další hokejový zápas v Brně neukončí. „Hned po utkání jsme koupili čtyři obří ventilátory do rohů kluziště. I kdyby se nám nepodařilo vysráženou vodu z haly odsát, podaří se nám ji alespoň rozptýlit po hale. Pak si jí nikdo ani nevšimne," upozornil Krpec.

ALŽBĚTA NEČASOVÁ

DAVID NEKVINDA

Autor: Redakce

25.1.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ilustrační foto.
2

Stavbě nové autobusové zastávky Tichého brání zaparkovaná auta s přívěsy

Kanadský trenér, expert na techniku bruslení, Shawn Allard.
EXKLUZIVNĚ

Unikátní jako Pavel Bure, říká expert na bruslení Allard o Martinu Eratovi

Výročí povodní. Podělte se s námi o vzpomínky!

Jižní Morava – V roce 1997 i pět let nato zasáhly jižní Moravu ničivé povodně. Stoletá voda na mnoha místech v kraji napáchala stamilionové škody a zabíjela. Podělte se s námi o své vzpomínky. Redakce jihomoravských Deníků Rovnost hledá fotografie a svědectví z letních povodní v letech 1997 a 2002.

Říkají mi děda. Pozvání na pivo ale odmítám, povídá výčepní z otevřené garáže

Brno - Za dědou do garáže na jedno, říkají stálí hosté, kteří už bezmála dvacet let chodí do brněnské kníničské Rekreační ulice za dobrým pivem. V otevřeném garážovém výčepu je tam téměř každý letní večer přivítá František Tesař. „Dopoledne vyrábím zmrzlinu. Odpoledne se potom věnuji hostům a načepuji jim pivo podle jejich přání," říká pětaosmdesátiletý výčepní Tesař.

OBRAZEM: Poslední ohňostroj ukázal Nebe na Zemi. V jazzovém rytmu

Brno /VIDEO, ANKETA/ – Nebem tancují miliony pestrobarevných jisker. Vlní se vesele do jazzového rytmu, rozsvítí se a zase mizí. Oblohu nad Špilberkem v sobotu prozářil závěrečný nesoutěžní ohňostroj festivalu Ignis Brunensis. Podívaná nesla název Nebe na zemi podle slov známé skladby Jaroslava Ježka.

Parní vlak na šestiproudé silnici? Dopravní nostalgie připomíná historické linky

Brno /VIDEO, REPORTÁŽ/ – Nádražím v Králově Poli se v sobotu linou oblaka husté tmavé páry. K plným vagónům přibíhají poslední opozdilci. Průvodčí pronikavě zapíská, poté se zvolna zesiluje skřípot kolejí. „Už jede!" křičí děti a utíkají k oknům. Historický vlak, který je součástí akce Dopravní nostalgie, se právě rozjíždí. Cílová stanice? Brněnské Výstaviště.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies