Ke třem brankám a čtrnácti asistencím přidává i kvalitní střelbu a figuruje mezi dvacítkou nejčastěji střílejících hráčů celé soutěže. „V poslední době to však nejde celkově. Dost soupeřů si na nás dává pozor, když hraju na modré. Těžko se to prostřeluje. Volím i jiné věci jako třeba střílené přihrávky," povídá Kováčik.

Kováčik vypálil v sezoně už 96 střel. „Je pravda, že trenéři na mě apelovali, ať víc střílím. A to jsem oproti minulým sezonám zlepšil," míní obránce, který má v účasti na ledě šest plusových bodů.

statistikyobdržené branky týmu: 66 branek – 3. místo v extralize
průměr obdržených branek po listopadové reprezentační přestávce – 1,6
nejproduktivnější bek:
Jozef Kováčik
27 bodů (3 góly a 14 asistencí), – 3. místo mezi obránci extraligy
celkový počet střel 96 – 19. místo mezi všemi hráči extraligy

Celkově obrana Komety až na poslední úterní utkání s Litvínovem při porážce 1:3 fungovala spolehlivě. Po reprezentační přestávce má Kometa průměr 1,6 obdržené branky na zápas. Do ustálené obrany se nedostal například americký obránce Dan Spang.

Naposledy nastoupil do utkání 16. listopadu. „Dostal šanci a nesplnil naše očekávání. Zahraniční akvizice musejí víc vyčnívat a převyšovat domácí hráče, to u něj nebylo," říká asistent trenéra Komety Kamil Pokorný.

Brněnské mužstvo naopak posílil slovenský obránce Peter Trška z Mladé Boleslavi. „Loni hrál celou sezonu extraligu. Vyzkoušíme ho v pravidelném tréninkovém procesu a rozhodneme se, jakým způsobem ho zařadíme do sestavy," plánuje Pokorný. „Určitě je dobrý bruslař, má kvalitní střelu," dodává na adresu třiadvacetile­tého hráče.

Kometu však v posledních duelech trápí koncovka, což je jasný cíl pro práci v reprezentační pauze. „Po té první nám vychází průměr 1,3 gólu na zápas. To je strašně nízké číslo. Skórovali jsme akorát čtyřikrát proti Olomouci a pětkrát proti Hradci. Při způsobu naší hry musíme dávat minimálně tři góly na zápas," uvědomuje si Pokorný.

Tým tak netrpělivě čeká na uzdravení střelce Petra Tona. „Čtrnáct dní dělám už prakticky všechno, jen se musím kontrolovat a nabrat sílu. Nejde to urychlit," hlásí Ton a vyhlíží lednový návrat.