Podle bookmakerů má Kometa největší šanci z elitní čtyřky. „Přirovnal bych to k sázce na dostihového koně. Cesta je hrozně dlouhá. Jestli jsme favorit, jde mimo mě. To nechám na lidech, kteří se touto prací živí,“ uvedl brněnský útočník Tomáš Svoboda.

Kometa vede nad Indiány 2:0 na zápasy, na ledě si urvala respekt, ale ve finále se ještě nevidí. „Necítíme nějakou velkou změnu. Nehledíme moc dopředu. Čeká nás třetí utkání a na ně jediné teď myslíme,“ zdůraznil člen úderné formace.

Brňané mají pádný důvod k pokoře. Právě ve vzájemných duelech s Indiány už letos zažili spoustu kotrmelců. Dobře pamatují, jak doma ztratili vedení 1:4 a prohráli 4:5 v nájezdech. Naopak v prvním semifinále smazali dvougólový plzeňský náskok a zvítězili 4:3.

„Kromě naší podzimní výjimečné výhry 6:1 se všechny zápasy mohly zvrtnout na jednu či druhou stranu. Nečekám nic jiného než další urputný boj,“ zdůraznil brněnský kouč Zdeněk Venera.

Také Tomáš Svoboda má k opatrnosti důvod. A nepříjemnou vzpomínku z minulé sezony. Se Slavií vedl v semifinále nad pozdějším mistrem z Třince už 3:1 na zápasy, ale nakonec se smutkem sledoval radujícího se soupeře. Oceláři tehdy vývoj série otočili. „Samozřejmě tahle zkušenost v paměti utkví a mrzí delší dobu. Ale do budoucna ji vnímám pozitivně. Věřím, že ji zúročím,“ zdůraznil Svoboda.

I ze západu Čech zaznívají bojovné hlasy. „Není kam ustoupit. Buď urveme v Brně alespoň jedno vítězství a vrátíme sérii do Plzně, anebo budeme po sobotě na dovolené,“ shrnul plzeňský kouč Marian Jelínek.

Ve čtvrtek před tréninkem se společně s týmem zavřel v kabině. Kouč byl hodně kritický. „V play off zatím nepodáváme potřebné výkony. Možná pět sedm hráčů jde pod své možnosti, což je příliš,“ říkal Jelínek.

Podle něj mužstvo nemá dostatečný hlad po vítězství. „Chybí mi hlavně větší touha uspět. U těch starších i mladších. Jako by si neuvědomovali, že si o finále třeba už také nikdy nezahrají,“ burcoval.

Indiáni v pátek od 18.10 hodin válčí i za zraněného Američana Nicholase Johnsona. Ten v následku souboje u mantinelu přišel o slezinu a sezona pro něj skončila. „Už kvůli němu musíme zápas urvat a vrátit sérii k nám,“ řekl plzeňský útočník Michal Dvořák.