NESPLNĚNÝ CÍL. Brňané jeli na sever Čech k prvnímu duelu předkola s tím, že musejí ve dvou zápasech získat jednu výhru, což se jim nepovedlo. „Měli jsme vyhrát první zápas série, kdy jsme byli jasně lepší a padesát minut jsme ho drželi ve své moci. Bohužel jsme nepřidali branku na 2:0 a naopak jsme si dali polovlastní gól, v prodloužení přijel soupeř jednou k nám do pásma a rozhodl," vzpomínal brněnský asistent trenéra Martin Pešout na porážku 1:2 v prodloužení.

NERVOZITA. Po dvou utkáních v Chomutově se dostal tým pod tlak. „Chyběla nám psychická pohoda. Když jsme v minulých sezonách přešli třeba přes Spartu nebo Zlín, vždy jsme první zápas série vyhráli. Ve čtvrtém duelu s Chomutovem jsme třikrát prohrávali a stálo nás to hodně psychických sil," hlásil Pešout. Kometa prohrála 3:4 a selhala ve třetí třetině v přesilovce pět proti třem, nájezd pak nevyužil Adam Raška.

ÚNAVA. Brněnský bek Jozef Kováčik mínil, že týmu zřejmě scházely síly, které vrhl do boje o předkolo. Po základní části Kometa vydřela deváté místo. „Když se honí postup do předkola na poslední chvíli, potom už energie ubývá. V play off se nasazení ještě o schod zvedá a síly se pak nehledají jednoduše. Kometa si měla dřív zajistit bodový polštář. Ale šlo o nevyrovnanou sezonu, což s tím souvisí. Jednou se na její hru dalo koukat, jindy ne," prohlásil televizní expert a bývalý hokejový útočník David Pospíšil.

ABSENCE TAHOUNA. Ústřední postava série Roman Červenka skóroval třikrát a s celkovými šesti kanadskými body se podílel na víc než polovině chomutovských branek. „Už když jsme ho dělali, tak jsem věřil, že Roman je jeden z nejlepších hráčů v Evropě. Podle mého úplně nejlepší. Je vidět, že to bylo hodně důležité," pochvaloval si kouč Pirátů Vladimír Růžička. O sedm brněnských branek se postaralo šest mužů. Dvou tref dosáhl kapitán Leoš Čermák.

ZRANĚNÍ A BEZ TONA. Ještě před začátkem předkola se zranil forvard Tomáš Vondráček a Kometa se rozloučila s Petrem Tonem. „Nejde jen o Tona. Když se trápíte střelecky neznamená to, že vám chybí střelec. Kdyby měla Kometa vždy šedesát střel a výrazně Chomutov přestřílela, dá se hovořit o smůle v koncovce. V kádru byli stejní kluci jako loni, například Hruška nebo Němec," řekl Pospíšil. „Kometa si nevytvořila trvalejší tlak, kdy by Chomutov drtila a donutila ho k chybám. Šlo jen o takové krátké časové úseky, což je prostě málo," dodal.

Kometě se navíc po střetu s Peterem Ölveckým ve druhém utkání předkola zranil Vojtěch Němec, který obsadil v tabulce produktivity základní části s 41 body šestou příčku. „Asi by nehrál ani pátý zápas, možná až případné čtvrtfinále. Potřebovali jsme ho hlavně v zápasech doma, tam nám jeho body chyběly," litoval Pešout.

Série v číslech

Kometa Brno – Piráti Chomutov 1:3 na zápasy

Výsledky: 1:2 po prodloužení, 0:2, 3:2, 3:4

Využití přesilovek: Kometa 18,75 % – Chomutov 15,79 %

Oslabení: Kometa – 19 oslabení / 3 obdržené branky, 77 trestných minut, 84,21 % ubránění 
Chomutov – 16 oslabení / 3 obdržené branky, 48 trestných minut, 81,25 % ubránění

Střely: Kometa – 120, 30 na zápas, Chomutov – 109, 27,25 na zápas

Produktivita: 
Kometa – Hynek Zohorna 1 gól + 2 asistence, nejlepší střelec týmu Leoš Čermák – 2 branky

Chomutov – Roman Červenka 3 + 3, zároveň nejlepší střelec

Úspěšnost zákroků:
Kometa – Marek Čiliak 90,99 %, 2,49 branky na zápas

Chomutov – Robert Kristan 94,31 %, 1,74 branky na zápas

Ukončení sezon Komety po návratu do extraligy:

4. dubna 2010 – play out, 12. místo
1. dubna 2011 – play out, 11.
19. dubna 2012 – finále, 2.
21. března 2013 – play out, 11.
25. dubna 2014 – finále, 2.
3. dubna 2015 – semifinále, 3.
11. března 2016 – předkolo play off, 9. místo