Nejčastěji se v charakteristice obou finálových soupeřů objevuje slovo kompaktnost. Bodově se prosazují všechny čtyři útoky a ofenzivu navíc vydatně podporují i obránci. „Liberec hraje velice kompaktně, drží pětky pospolu. Má výborné obránce, kteří se umí zapojit do útoku, ať už je to Šimek, Derner, Mojžíš. Podobně to má i Kometa,“ říká Hosták.

Z beků Tygrů nasbíral nejvíc bodů Radim Šimek, který zaznamenal šest bodů za dva góly a čtyři přihrávky. Brněnský Jakub Krejčík má ještě o tři body víc, připsal si tři branky a šest asistencí. „Vždy je výborné, když má obránce cit na moment, kdy může přečíslit situaci. Krejčík a Ondra Němec jsou vynikající. Není to ale jen o nich. Líbí se mi hodně například i práce Bartejse či Gulašiho,“ povídá bývalý útočník Komety Libor Havlíček.

Talentovaný útočník Martin Nečas.
Kometa přišla o Nečase. Bude scházet hráč, kterému to myslí, říká legenda Potsch

Elitní obranná dvojice Komety se nejspíš udrží pospolu, i když brněnským fanouškům zatrnulo po ataku hradeckého forvarda Bedřicha Köhlera na Němce v šestém utkání semifinálové série, v kterém Kometa završila postup 4:2 na zápasy.

Podle slov týmového lékaře Zdeňka Ziegelbauera však není Němcův otřes tak vážný, že se vylučuje jeho start ve finále. Zkušenosti dvaatřicetiletého reprezentačního beka zřejmě budou k dispozici. „Kometa má obrovskou zkušenost pro finální fáze zápasu. Například Martin Erat perfektně pracuje pro tým, sice mu to tolik nepadá v přesilovkách, ale to není podstatné. Pracuje na celé ploše hřiště, podobně jako Zaťovič,“ chválí třiašedesátiletý Havlíček, jenž v Kometě odehrál deset sezon.

Stěžejní forvardi Liberce jako Branko Radivojevič či Jakub Valský umí kopnout zpátky do vlastní třetiny stejně jako zmínění brněnští útočníci. „Liberec má několik výborných hráčů. Myslím si však, že u nás je jich ještě víc, a když budeme hrát takto týmově jako dosud, máme velkou šanci,“ hlásí osmnáctiletý talent Komety Martin Nečas.

Sázkové kanceláře vidí finále podle kurzů přesně padesát na padesát. „Drobnou výhodu díky domácímu prostředí může mít Liberec, jenže oba týmy umí vyhrát venku. Vidím to úplně otevřené,“ dodává Hosták.
Kometa v základní části porazila Liberec třikrát, padla jen 3:4 po prodloužení na severu Čech v listopadu loňského roku.

Finalistům střílí celý tým
Body beků v play-off:
Kometa – Jakub Krejčík (3 góly + 6 asistencí), Ondřej Němec (3+1), Jozef Kováčik (1+2)
Liberec – Radim Šimek (2+4), Martin Ševc (0+6), Ondřej Vitásek (0+3)

Osm výher Komety v play-off a osm různých střelců vítězných gólů:
Proti Spartě – Alexandre Mallet, Jozef Kováčik, Marcel Haščák, Vojtěch Němec.
Proti Hradci Králové – Martin Nečas, Ondřej Němec, Jakub Krejčík, Hynek Zohorna.

Ilustrační foto.
Zápasy Komety nejspíš lidé uvidí i na Zelňáku. Lístky do Ronda? Přes tisíc korun