Dřeli, bojovali, makali naplno. Ani tak to ale nestačilo, aby zůstali mezi vyvolenými a podívali se na letošní mistrovství světa. Řeč je o hráčích, které o víkendu vyřadil z české hokejové reprezentace její trenér Alois Hadamczik.

Jeho tým po nedělní výhře 2:1 nad Rusy v Brně po čtrnácti letech ovládl Euro Hockey Tour, u některých hráčů však převládlo zklamání. Černého Petra dostala už v sobotu čtveřice borců včetně brněnského obránce Tomáše Žižky a útočníka Jakuba Svobody. V neděli pak kádr opustil ještě zraněný Jiří Tlustý z Caroliny, kterého na světový šampionát nepustí zraněné rameno. „Bolí ho a říkal mi, že s ním nemůže hrát," řekl Hadamczik.

Český tým tak pojede na světový šampionát se šestadvaceti hráči. „Je nesmírně složité říkat někomu, že nepojede. Zranění Tlustého to trochu ulehčilo. A říkat jednomu hráči, že nepojede? To si jej raději nechám do zálohy. Někteří střídali dobré výkony s průměrnými. O jiných jsem byl zase od začátku rozhodnutý, že je vezmu," vysvětlil kouč navýšení původního počtu o jedno jméno.

„Bojoval jsem a pral se o místo. Měl jsem určitě menší šance než kluci z NHL, kteří mají zkušenosti," naznačil útočník Jakub Petružálek.

Svou vyvolenou nominaci oznámil Hadamczik v neděli večer po utkání s Ruskem, které Češi před parádní kulisou. U vítězství už nechyběl ani útočník Michael Frolík. „Jsem rád, že jsem zůstal. Loňský šampionát byl super. Měli jsme skvělý tým se spoustou osobností, což byla pro mě velká zkušenost. Snad bude šance navázat na dobrý výsledek i letos," řekl český útočník Michael Frolík.

Hadamczik o víkendu škrtal jména hráčů, i když nechtěl. Vinou zranění přišel hned o tři hráče do ofenzivy. Definitivně padla možnost, že by národní mužstvo posílil Roman Červenka. Hráč Omsku, jenž byl nejproduktivnějším hokejistou v play off KHL, má zlomený palec na ruce. Podobný problém vyřadil i Tomáše Fleischmanna z Floridy, která vypadla v prvním kole bojů o Stanley Cup. Nečekaně pak trenér ztratil Petra Hubáčka, který byl v roce 2010 u světového zlata a loni u bronzu. Brněnského rodáka a hráče letošního finského mistra Jyväskylä nepustí na turnaj do Švédska a Finska potíže s kolenem.

Změny se dotkly i brankářského postu. Za mladým tandemem Jakub Kovář – Jakub Štěpánek bude chytat místo Tomáše Pöpperleho teprve dvacetiletý Petr Mrázek, který letos zazářil na světovém šampionátu dvacítek v Kanadě. „Nekoukám, kdo z nás bude jednička. Jsme brankářská dvojice a snažím se jen podávat nejlepší výkony," uvedl Kovář.

Z Brna se reprezentace nyní přesune do Prahy, kde se k ní připojí ještě útočníci vyřazených klubů play off zámořské NHL David Krejčí z Bostonu a Milan Michálek z Ottawy.

Aktuální kádr českých hokejistů před MS ve Švédsku a Finsku (4.-20. května)

Brankáři: Jakub Kovář (České Budějovice), Jakub Štěpánek (Petrohrad/KHL), Petr Mrázek (Ottawa 67's/OHL).
Obránci: Miroslav Blaťák, Jakub Nakládal (oba Ufa/KHL), Petr Čáslava (CSKA Moskva/KHL), Ondřej Němec (Čerepovec/KHL), Lukáš Krajíček (Minsk/KHL), Tomáš Mojžíš (Turku/Fin.), Zdeněk Kutlák (Ambri-Piotta/Švýc.), Jakub Kindl (Detroit/NHL).
Útočníci: Lukáš Kašpar, Jiří Novotný (oba Astana/KHL), Jan Kovář (Plzeň), Petr Koukal (Pardubice), Petr Nedvěd (Liberec), Michal Vondrka (Slavia Praha), Petr Tenkrát (Sparta Praha), Jakub Petružálek (Chabarovsk/KHL), Petr Průcha (Petrohrad/KHL), Tomáš Vincour (Dallas/NHL), Tomáš Plekanec (Montreal/NHL), Aleš Hemský (Edmonton/NHL), Michael Frolík (Chicago/NHL), David Krejčí (Boston/NHL), Milan Michálek (Ottawa/NHL).