Hokejista s 865 starty v NHL po příletu z USA ujišťoval, že jeho návrat může být otázka několika týdnů. S Kometou trénuje zhruba sedmnáct dní. „Musí rozhodnout, jak tělo reaguje a jak je nachystaný. Jde o zkušeného hráče a rozhodně nechceme, aby se pouštěl do nějakého hazardu, ale počítá se s ním," povídal Pokorný.

Čas, kdy vyjede na led k zápasu, se zřejmě krátí. Na čtvrtečním tréninku bruslil po boku forvardů Vojtěcha Němce a Jana Káni. „Pokud nemáme plný stav kádru a někteří hráči jsou třeba v Přerově či Třebíči, zařadí se Martin normálně do lajny, aby byl v plném tréninkovém procesu," oponoval Pokorný s vysvětlením systému. „Jinak se střídá v herních činnostech a nácvicích s nějakým útočníkem. Po tréninku má individuální program na ledě i na suchu. Trénuje dobře a jde příkladem," dodal.

Při absenci klíčových forvardů Martina Erata a Martina Zaťoviče, kteří mají zlomené ruce, by se Havlátovy nepřeberné zkušenosti hodily. Kometa prohrála čtyři z posledních pěti zápasů a získala v nich jen tři body. Navíc se šestý Hradec Králové dotáhl na rozdíl tří bodů od Komety a má dva zápasy k dobru. „Některé zápasy nám utekly a musíme se koukat i na body pod námi. Není to jednoduchá situace, ale dostali jsme se do ní sami, takže se z ní musíme sami dostat. Potřebujeme vyhrát a ukončit nepříjemnou sérii," burcoval jedenadvacetiletý brněnský bek Jan Štencel.

Se spoluhráči ho čeká souboj s moravským rivalem, s nímž to už pod vedením nového trenéra Martina Hamrlíka nemusí být urputný souboj jako dřív. „Zlín trochu změnil taktiku. Víc lítá, nehraje takový beton. Věřím, že to bude trochu konstruktivnější hokej," řekl Štencel.

Do Brna přijíždí jedenáctý celek tabulky, jenž se přetahuje s Mladou Boleslaví o předkolo play-off. Oba týmy mají padesát bodů. „Víme o síle Komety, nic na tom nemění ani zranění hlavních opor. I když nás čeká těžký zápas, myslím si, že se dá vyhrát i v Brně," uvedl člen zlínského trenérského dua Robert Svoboda.

Zdravotní stavDlouhodobější zranění: útočníci Martin Erat, Martin Zaťovič
Zranění: obránci Jozef Kováčik, Tomáš Bartejs
Trenér Pokorný: „Tomáš se zranil hned v prvním střídání s Olomoucí. Leoš Čermák a Honza Káňa proti Olomouci nastoupili díky morálním vlastnostem. Věříme, že jim pauza čtyř dnů v týdnu pomohla manko dohnat."