Mladá Boleslav, Chomutov a Hradec Králové jsou podle předpokladů největšími soupeři Komety v boji o extraligovou baráž. Brňané s nimi v šesti duelech vyhráli jen jednou a jednou získali bod za prohru v prodloužení.

„Nejvíce mě mrzí, že už s nimi v základní části hrát nebudeme. Nový systém první ligy je v tomto ohledu pro Kometu nevýhodný. Těch šest zápasů se silnými soupeři nám bude chybět,“ rozčiluje trenéra Komety Rostislava Čadu.

S velkými favority se jeho svěřenci už nepotkají, podle Pavla Vostřáka jsou ale i tak před nimi těžká utkání. „Čeká nás spousta zápasů, která budou derby. V moravských týmech hraje hodně bývalých hráčů Komety. Zápasy jsou proto dost vyhecované,“ upozorňuje brněnský kapitán.

Při pohledu na prvoligovou tabulku prostřední části je vidět náskok Komety na týmy za ní, stejně tak i ona ale ztrácí na trio lídrů.

„Musíme to brát tak, že je liga rozdělená na dvě skupiny. My jsem si dali za první cíl naší skupinu vyhrát a k tomu máme dobře nakročeno,“ tvrdí pátý muž kanadského bodování první ligy. „Ale osobní statistiky jdou v tuhle chvíli stranou,“ dodává Vostřák.

Výsledky duelů se západními týmy sice v tuto chvíli nemají pro Kometu takový význam, jsou ale nápovědou o tom, jak si v porovnání s nimi brněnský tým stojí. „Zatím máme nedostatky ve hře tři na tři, tedy obránci a v bránící utočník. Dělali jsem chyby při obranných buly a také musíme zlepšit koncovku,“ vypočítává Čada. A přidává ještě jeden nedostatek. „Máme hodně vyloučených. To se na zápasech negativně poznamenává, proto se nám to nesmí stávat,“ připomíná Čada.

V průběhu prostřední části základní části se také nezastavily hráčské trejdy. „A ještě by to mělo pokračovat. Musíme posílit kvantitativně, aby〜chom měli široký kádr a mohli nahradit hráče v případě zranění,“ vysvětluje Čada. jeho asistent a šéf Komety Libor Zábranský mluvil o pěti vytipovaných hráčích. Dva z nich – Klimt a Zubíček – už přišli.

Podle Čady se na nelichotivých výsledcích z posledního týdne podepsalo i to, že nechytal Lukáš Hronek. „Je to naše jednička a je škoda, že byl zraněný. Budeme pracovat na tom, abychom k němu měli pro play–off ještě jednoho zkušeného gólmana,“ prozrazuje Čada.

Neustále změny v týmu hráčům nevadí. „Řekl bych, že jich může být i víc,“ říká Vostřák. „Všechno se tu děje rychle. Bavil jsem se s Mírou Barusem a ten říkal, že Kometa takový pokrok jako letos nikdy neudělala,“ líčí kapitán.

Tento týden čeká modrobílé domácí utkání ve středu s Třebíčí a v nedělí vyrazí do Prostějova. A pak si mohou odpočinout o Vánocích. „Bude to pro nás vzpruha. Já jsem ještě nehrál soutěž, kde by se hrálo od září do prosince v kuse. Už je to takový stereotyp, furt dokola neděle a středa zápasy,“ těší se na přestávku Vostřák.

Žádné válení na gauči a pojídání cukroví ho a ni jeho spoluhráče ale nečeká. „Ze začátku máme naplánovaný odpočinek, pak budou dvoufázové tréninky a posilovna,“ upřesňuje Čada.