Přestože má hokejová extraliga na programu už 26. kolo, s jedním týmem se brněnská Kometa ještě v této sezoně neutkala. Na souboj s pražskou Spartou čeká od poloviny března, kdy holešovický celek překvapivě vyřadila ve čtvrtfinále play off.

Pro Brňany přichází duel, jenž startuje v pátek ve čtvrt na sedm večer, v nejméně vhodnou dobu. „Možná máme trochu smůlu, že jsme se spolu nepotkali, když podávali špatné výkony. Teď se očividně zvedají," hodnotil brněnský kouč Zdeněk Venera formu momentálně desátého celku extraligové tabulky.

Po trenérské rošádě vyhrála Sparta čtyři z posledních šesti zápasů po šedesáti minutách, k tomu jeden v prodloužení. „Její vizitka je skvělá. Musíme se dobře připravit hlavně na Tona," řekl na adresu obrozeného útočníka domácí forvard Martin Dočekal.

S fazonou zkušeného střelce přišla i cesta vzhůru pražského týmu. Vítěz loňské základní části navíc včera oznámil příchod obránce Karla Pilaře z ukrajinského Doněcku. „Chceme do play off, takže musíme bodovat," prohlásil po svém návratu z týmu KHL.

Nejlepší doma

Se Spartou bojuje Pilař také proti statistice brněnského ledu. Kometa totiž vede pořadí nejúspěšnějších domácích týmů. Ze 13 zápasů nasbírala 28 bodů. „Návštěvnost je neskutečná. Když jsem na střídačce, diváky hodně vnímám. Jestliže se daří, hodně nás ženou dopředu. Pomáhají nám," tvrdil jedenadvacetiletý Dočekal.

Možná i proto Kometa nastřílela po Třinci nejvíc domácích branek – 47. „Lidi nás někdy ženou tak dopředu, že musím hráče brzdit. Nesmíme zapomínat na obranu," upozornil Venera. I v tomto ohledu však Kometa drží výborné třetí místo.

V letošní sezoně se domácí prostředí proměnilo v účinnou zbraň Komety proti soupeřům. „Bojí se do Brna jezdit," měla jasno klubová legenda a někdejší reprezentační kapitán Josef Černý.

Při nedělním vítězství 7:3 nad Libercem Venera využíval pouze tři útočné řady, protože mu chybělo šest stabilních hráčů. „Je možné, že to tak bude i proti Spartě," uvedl brněnský kouč.

Tradičně neprozradil, jestli už někdo z marodů oblékne zápasový dres. „Uvidíme před utkáním. Ještě chvilku musíme vydržet, pak budeme zase silní," dodal.