Vydali se sehrát několik přípravných duelů do Švédska. „Jablonecká cestovní kancelář pořádá tyto zájezdy. Využila toho už spousta mužstev. Kluci tam byli už loni," podotkl trenér mladších žáků brněnského týmu Tomáš Zeman.

Na jihomoravské naděje podle plánu čekalo sedm zápasů, k tomu navíc jeden miniturnaj se dvěma soupeři. „Dvě utkání jsme ale museli odříct, protože jsme chtěli vidět i něco mimo hokej," přiznal Zeman.

Vznikly tak i netradiční situace. „Soupeř na nás čekal na modré čáře a my jsme brouzdali po muzeu," povídal trenér o nesladěném programu s jedním z protivníků.

Návštěva muzeí většinou pro mladé hokejisty neznamená tu pravou dávku vzrušení. Vedení moravské výpravy šlo ale najisto. „Viděli jsme třeba výstavy Volva s auty a letadly nebo podmořský svět," upozornil Zeman na správný výběr trávení volného času.

Nechyběla ani návštěva nejvyšší švédské soutěže Elitserien. Hlavní část programu ale tvořily zápasy mladíků. A náročné cestování. Ve „vikinské" konkurenci obstáli. „Švédové jsou mnohem lepší bruslaři. Klasičtí seveřané. Jen jednou jsme prohráli 5:9, to jsme byli unavení po příjezdu. Podruhé jsme prohráli až na závěr," prohlásil kouč.

Jak tedy mladí Brňané dokázali většinu svých soků překonat? „Hlavně bojovností a zarputilostí. Otočili jsme nepříznivý stav, když už nás soupeř podcenil. Navíc spousta našich kluků hrála poprvé do těla, protože tak u nás mladší žáci hrát nesmějí," doplnil Zeman.

Příští rok to ale na výpravu na sever nevidí. „Rýsuje se nám turnaj ve Švýcarsku. A takové cesty přece jen stojí dost peněz," dodal.