Na ledě se severoamerickými mírami odehráli čeští junioři dvě přípravná utkání se Švýcarskem, která je otestovala před šampionátem v americkém Buffalu na přelomu roku. „Menší hřiště mi nevadí, jen máte méně času,“ říká obránce Komety Filip Král.

Brněnský bek se spoluhráči dvakrát přehrál Švýcary 4:1 a 3:1. „Plnili jsme pokyny trenéra. Ve druhém zápase jsme se nechali několikrát vyloučit, ale oslabení jsme zvládali,“ těší sedmnáctiletého blanenského rodáka.

Svěřenci kouče Filipa Pešána okusili styl blízký kanadsko-americkému, tedy zvýšený důraz a rychlost. Výběr soupeře měl účel, protože 26. prosince startuje mistrovství světa. „Je to dělané kvůli šampionátu, který se hraje na užším kluzišti. Na tréninku změnu tolik nepociťuji, ale v zápase je to rychlejší. Přiletěl puk a hned jsem ho dával od sebe, protože jsem proti sobě viděl rozjetého Švýcara,“ popisuje talentovaný bek.

Nečasovo zranění
Při první výhře reprezentace do dvaceti let v Brně proti Švýcarsku 4:1 se zranil útočník brněnské Komety Martin Nečas. Ve druhé třetině upadl na led a zřejmě si natáhl břišní sval. Na další soustředění juniorů do finského Vierumäki neodcestuje.

Kometa využívá za Lužánkami obě hřiště a mladíci se mohou připravit na případné zámořské angažmá. Platí to i v případě Krále, jehož v červnu příštího roku čeká draft do NHL. „Chci nasbírat co nejvíc minut v Kometě, pak se určitě prosadit na mistrovství světa dvacítek, což bude asi nejdůležitější. Jezdí tam hodně skautů,“ uvědomuje si zadák, jenž letos sbíral extraligové minuty v 28 duelech a připsal si dvě asistence. A jak to má s angličtinou? „Mám ji jednou týdně, zvládnu se domluvit, ale ještě musím hodně zapracovat,“ usmívá se.

Z reprezentační osmnáctky se v této sezoně přesunul do dvacítky, přestože je mu teprv sedmnáct let. Král je ročník narození 1999, který už spadá do kategorie dvacetiletých. „Styl hry reprezentací se pořád opakuje. Úkoly jsou v obranném pásmu podobné, co jsme měli i na předešlých akcích s koučem Varaďou,“ tvrdí Král, který v Brně hrál po boku Dalimila Mikysky.

Na rozdíl od kolegy z Komety se podívá na reprezentační kemp ve finském Vierumäki, který startuje v sobotu. „Měl jsem jet v pondělí na devatenáctky, ale nakonec jeden bek z dvacítky nepokračuje. Půjde zase o jiný hokej, Finové jsou o level výš. Budou v nejlepší sestavě,“ dodává.

Bývalý hokejista Komety Brno Marek Vorel.
Práce agenta? Čekal jsem to lehčí, směje se Vorel