Když zrovna nepřipravuje střelecké pozice spoluhráčům, tak přihrává do Komety nové tváře. Jednu takovou asistenci si připsal u příchodu brankáře Libora Kašíka, se kterým se zná ze společného angažmá ve Zlíně. „Mluvil jsem s ním a informativně se poptal, protože jsem nevěděl stoprocentně, že půjdu do Brna. Holas měl jen kladné připomínky,“ sdělil Kašík.

Holík se tak s nadsázkou dá přirovnat ke slavnému fotbalistovi Mesutovi Özilovi, jenž ve svém oboru rovněž kraluje gólovým přihrávkám. Špílmachr Arsenalu je v tom natolik dobrý, že s ním koluje po internetu spoustu legračních videí či obrázků, na kterých je zachycen, jak asistuje všem, všemu a všude v běžném životě.

Marek Langhamer.
Langhamer opouští Kometu. Podepsal smlouvu s Chabarovskem

Zpět k Holíkovi, jehož genialitu skvěle využívají v Kometě, především pak při početních výhodách. Tam šestadvacetiletý útočník zastává klíčovou roli. A ač má brněnský celek k dispozici druhý nejnižší počet přesilovek, tak úspěšnost využitých má čtvrtou nejlepší.

Petr Holík v extralize:Odehrané zápasy: 17
Body: 15
Góly: 1
Asistence: 14
Střely na branku: 36
Body dosažené v přesilovce: 6
Hodnocení účasti na ledě +/-: +2
Trestné minuty: 0
Průměrně odehraný čas: 18:36 minut
Celkový odehraný čas: 316:24 minut
Odehraný čas při přesilovkách: 71:26 minut
Hity: 5
Zblokované střely: 9

Na tom se právě významnou měrou podepisuje Holík, jenž režíruje hru prvního přesilovkového komanda. „Máme dané systémy, ale pak hodně věcí vyplyne ze hry. Když se střílí, obrana se rozhodí a vzniknou situace, na které musíme rychle a kreativně reagovat,“ řekl centr první brněnské formace.

Sílu početních výhod ukázala Kometa i v posledním zápase proti Pardubicím. První oslabení soupeře sice nepotrestala, ale ve druhém už rozezněla gólovou sirénu a opět u toho byl Holík. „V první přesilovce jsme se skoro nedostali do útočného pásma. Pak jsme zkusili změnit najetí, což se nám povedlo. Následně jsme si vytvořili šance a jednu proměnili,“ líčil zlínský rodák.

O přesilovky se brněnský tým může opřít. Jenže na druhou stranu jich má málo. Čím to? „To souvisí s tím, že v ofenzivě vše neklape ideálně. Nezatlačí soupeře a nevynutí si fauly,“ nabídl pohled Jakub Koreis, televizní expert a bývalý hráč Komety.

Naráží tak na problém, který už před časem zmínil asistent trenéra Komety Kamil Pokorný, jenž upozorňoval na slabý tlak hráčů do branky. „Zatím se to nezlepšilo. Co jsem viděl zápasy Brna, a že jsem viděl většinu, vyloženě nikoho nepřehrálo. Jenže kvalita se projevuje v tom, že když dostane možnost přesilovky v závěru duelu, dokáže vstřelit gól a zlomit zápas na svoji stranu. Na tohle se však nemůže spoléhat celou sezonu,“ zmínil Koreis.

Další možnost vylepšit si produktivitu přesilovek má Kometa dnes od pěti hodin odpoledne na ledě sedmého Třince.

POČETNÍ VÝHODY KOMETY:

Počet přesilových her: 66 (13. nejmenší počet v extralize)
Vstřelené góly v přesilovce: 13 (7. nejlepší v lize)
Úspěšnost přesilovek:
19,70 procenta (4. v lize)