Než na místo přijeli hokejoví mistři, od tří hodin odpoledne slavící lidi bavila kapela Maximu Turbulenc. Navzdory, nebo možná právě naopak díky drsným textům písní jako je Hrobař nebo Pohoda příchozí nepřešlo nadšení.

Hokejový tým na Zelný trh přijel v otevřeném autobusu za doprovodu jezdců motocyklů Harley Davidson. Předtím hráče a realizační tým přijal primátor Brna Petr Vokřál a hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek.

Kromě modrobílých šál se shromážděným lidem hodil i deštník libovolné barvy. Okolo třetí hodiny se totiž spustil mírný déšť. „Asi tam nahoře někdo fandil Liberci," žertoval fanoušek Tadeáš Majzner. A dodal, že na titul čekal dost dlouho na to, aby ho i s přáteli ze Zelného trhu nevyhnal ani déšť.

Přesto lidí ubylo. „Jakmile skončil koncert Maxim Turbulenc, tak kvůli počasí začaly odcházet zejména rodiny s malými dětmi. Teď je tady kolem osmi tisíc lidí," zmínil krátce před pátou hodinou mluvčí městské policie Jakub Ghanem. Podle něj byly oslavy titulu bezproblémové.

Zdroj: DENÍK/Attila Racek

Kometa Brno oslavila s fanoušky titul.

Hoši, děkujem!

Déšť ale nezchladil nadšení jádra fanoušků. „Hoši, děkujem!" zní ze všech koutů Zelného trhu v připomínce nejslavnějšího českého hokejového okamžiku v Naganu. A nadšené skandování se nese také z nedaleké věže Staré radnice. Obsadila ji parta fandů, která na sebe upozornila světlicí. Oheň nejen v srdci mají také lidé před obrazovkami na Zelném trhu. Když jich několik najednou zapálilo červené světlice a dýmovnice, prostor se zahalil do mlhy.

Ani dýmu se nepodařilo zakrýt zajímavé zjevení mezi fandy. Kromě očekávatelných fandů v dresech a krasavic s modrým malováním se na Zelném trhu procházela třeba i dvojice psů s modrobílými šálami.

Pohár pro mistry play off extraligy patří hráčům Komety Brno.
Tour de Brno. S pohárem jsme chodili po hospodách, směje se kapitán mistrů

Když dozněla hymna Komety, přišlo to, na co mnozí čekali na dešti - možnost získat od hráčů autogram. „Pro mě je to ta nejlepší tečka za splněním hokejového snu. Jestli se na mě dostane s podpisem, netuším, ale i tak chci tu atmosféru konce finále ještě zažít," prohlásil fanda Martin Kučera.

Jakmile kolem šesté hodin vylezli na palubu otevřeného autobusu poslední hráči a zahodili poslední svršky oblečení, které se rázem změnily v cenné trofeje v rukou jejich obdivovatelů, nastal čas odjezdu. Rozhodně to ale nebyl konec sil fanoušků nabuzených mistrovským úspěchem. Jejich skandování pokračovalo i potom, co hvězdy Komety zmizely z dohledu.

Kometa slaví dvanáctý titul. Na podobnou radost čekalo Brno jedenapadesát let.
Kometa a její předchůdci. Éra slavných hokejových dynastií je pryč
Zdroj: DENÍK/Jan Žlebek

Zaplněný Zelný trh v Brně při mistrovských oslavách hokejistů Komety s fanoušky.

Zdroj: DENÍK/Petr Musil

Hymna Komety Brno (Óda pro Kometu)

Zdroj: DENÍK/Petr Musil

Skandování fanoušků Mistři! Mistři! a Hoši, děkujem! směrem k týmu na pódiu.

Unikátní plakát mistrů hokejové extraligy a příloha o cestě brněnské Komety za titulem
• Jak Kometa vstala z popela za éry Libora Zábranského
• Kdo se podílel na historickém titulu po 51 letech
• Fotogalerie fanoušků z oslav
• Jak se slavilo před 51 lety
• Jak vypadá projekt návratu za Lužánky
• Rozhovory, analýzy, zajímavosti
• A spoustu dalšího čtení
• Na 16 stranách Deníku Rovnost již v sobotu 29. dubna!