"Člověk nebere zápas od zápasu, ale celkový blok mistrovství světa. Když špatný výsledek s Dánskem napomůže k neúspěchu na turnaji, tak se to bude brát jako ostuda, neúspěch. Jestli se dostaneme do čtvrtfinále, ztrátu bodu s Dánskem nebude nikdo řešit. Není to o jednom zápase, ale čtrnácti dnech," řekl Hubáček po výhře 2:1 na nájezdy. "Tyhle dva body nás mohou udržet ve hře o čtvrtfinále, posunout do něj," uvedl.

V průběhu zápasu ale nikdo nad tím, že by si tým mohl zkomplikovat cestu do bojů o medaile, nepřemýšlel. "Ke gólu na 1:0 byla dlouhá a těžká cesta. Pak člověk doufá, že už to udrží. Dostali jsme gól a pak doufá, že dopadnou penalty. Takže nemá bezprostředně myšlenky: Sakra, máme o bod míň, aby to stačilo na čtvrtfinále. To se rozleží až podle ostatních výsledků. Prostě dva body musíme brát," řekl Hubáček.

Podobnou situaci, jakou hokejisté zažívají letos, znají z minulosti. Že nepostoupí do čtvrtfinále, jim už několikrát hrozilo, ale vždy nakonec v bojích o medaile figurovali. "Naděje umírá poslední. Někdy je celkový úspěch zrozený v těžkých podmínkách. Vzpomeňte si mistrovství v Německu, kde jsme museli porazit Lotyše i Kanadu, abychom šli do čtvrtfinále. Pořád si myslím, že jsme na tom dneska ještě líp. Na druhou stranu jsme v dost těžké situaci. Jak jsme se do ní sami dostali, musíme se z ní i dostat," podotkl.

Národní tým teď potřebuje porazit v pátek Slovince. Další ztráta by už byla podle všeho osudná. "Je to stejné jako dnes před Dánskem, taky jsme věděli, že musíme za každou cenu vyhrát. A nevyhráli jsme. Je těžký mluvit bezprostředně po utkání o celkové situaci, o maličkostech. Nemá cenu se zabývat jedním odpolednem, jedním zápasem, ale celkově skupinou sedmi zápasů. Teď potřebujeme tři body. Jak nebudou, tak už to bude vypadat blbě," dodal.