Ani bruslící hokejová legenda v úterý na brněnskou Kometu nevyzrála. Kladenský Jaromír Jágr v duelu 28. kola extraligy lehce kroužil v útočném pásmu, režíroval hru od oblíbeného pravého mantinelu a kličkami motal hlavu domácím bekům.

Jenže i přesto Kometa zvítězila 4:0 a kromě několika šancí jednoho z nejlepších hráčů české historie Kladnu nic nepovolila. „Dostat takový výprask? To vážně není příjemný," krčil rameny čtyřicetiletý dvojnásobný vítěz Stanley Cupu.

Brněnskou atmosféru znáte z národního týmu. Teď jste stál proti fanouškům jako soupeř. Jak jste se cítil?

Atmosféra je skvělá. To je zbytečné hodnotit. Lidi jsou výborní. Jenže dostat takový výprask? To vážně není příjemný. I takové dny ovšem jsou. Člověk si občas musí špatné pocity vysát až do dna.

Prohrál jste s Kometou při výluce NHL jako hráč podruhé. V čem je problém?

Na začátku zápasu jsme měli několik šancí, které jsme neproměnili. Brno hraje v současnosti výborný hokej. Podle mého názoru je suverénně nejlepší tým v extralize. Jasně, Kometu občas potkají výpadky, ale to je podle mě tím, že kluci podcení soupeře. My jsme tentokrát proti Brnu neměli naději na výhru.

Co vás v brněnském týmu brzdí nejvíc?

Nejsme schopní proti takhle dobrému týmu zahrát slušný hokej. Soupeř má velké hráče, jsou důrazní před brankou i v osobních soubojích. Navíc jim chytá výborně gólman. Vždycky máme nějaké příležitosti. Jenže naše slabina teď je, že nedáváme góly. Proti některým soupeřům to ještě není takový problém, protože nám stačí urvat třeba jeden dva góly. Proti Kometě tohle nestačí.

Jaromír Jágr.Vaše přesilovky byly rozpačité. Chybí Marek Židlický, který se vrátil do Ameriky?

Hodně jsme si na Marka zvykli. Citelně nám chybí. Takového hráče nemůžeš jen tak nahradit. To nejde. Klukům potrvá, než najdou správnou hru a rytmus v přesilovkách i bez Marka.

Mrzí vás kvůli hokejové euforii v Brně a v Kladně, že nejspíš padne možnost utkání obou týmů pod otevřeným nebem?

To je strašně těžká akce na organizaci. Máme zamotanou situaci s možným startem NHL. Do poslední chvilky nikdo neví, jestli se rozjede. Potřebuješ aspoň tři neděle, abys všechno promyslel a nachystal. Musíš postavit novou ledovou plochu. To není jednoduché, a navíc to je náročné na peníze. Musíš znát všechny podrobnosti, abys do takové akce nějak špatně nezahučel.

Žije stále tato myšlenka?

Víš, jak to je. Věděl jsem, že je těžké sázet na NHL. Asi by se musela sezona odvolat a možná zápas stihneme nachystat v lednu.

Takže nachystáte hokejovému národu vánoční dárek?

Kdyby start NHL nedopadl dobře, asi musíme na takový zápas sehnat mnohem lepší mančaft. (smích) Je snad jasný, že nerad prohraju s Brnem znovu a Kladno celkem už počtvrté.