Jak jste se cítil v utkání?

V pohodě. Docela dost jsem trénoval. Na Floridě jsem měl dostatečný prostor na ledě. Připravoval jsem se na velké kluziště. S bruslením ani s dechem jsem neměl nějaký problém.

Takže jste s kondicí spokojený?

Zjištění je to dobrý, ale taky špatný. Musíš v tom totiž pokračovat. To už se mi moc nechce.

Byl to váš první zápas na českém ledě po čtyřech letech. Co říkáte na atmosféru?

To jsem si ani neuvědomil, člověče. Je to možné, že naposledy to bylo tady v Brně (před mistrovstvím světa v Bratislavě 2011 – pozn. red.) Atmosféra byla dobrá, lidi přišli. Něco podobného jako na Kladně. Proč se usmíváte? (směje se)

Do mistrovství zbývá týden. Je pro vás dobře, že ještě můžete pár dní natrénovat a připravit se na start šampionátu?

Hrál jsem si, co jsem chtěl hrát. Neměl jsem problém. Hlavně taky musíš počkat, jaký hráči vypadnou, kdo přijede z prvního kola play off NHL. Podle toho se dle mě ještě bude sestava nějak přizpůsobovat.

V předběžné nominaci figurujete. Berete to už tak, že jedete na šampionát?

Víš co, já si myslím, že si má Vláďa Růžička počkat na to, kdo vypadne v prvním kole. Nikdy nevíš,co se stane. Ještě není jasný, kdo přijede, kdo může přijet, kdo má nebo nemá problémy se smlouvou.

Aktuální pocit vám říká, že by šampionát šel?

Nemám žádný pocit. Já už nedávám na pocity.

Určitě musí být pro vás domácí mistrovství lákadlo, když jste viděl atmosféru. A ještě si ji prožít ve větším na šampionátu, je to tak?

Záleží, jak se bude dařit mužstvu. Když budeš vyhrávat, bude se ti dařit, tak si to víc užiješ. Horší je, když se týmu nedaří a trápí se. Je to o hodně větší tlak. Stěžejní je vstup do turnaje.

Naznačil vám duel proti Finům něco o síle českého týmu?

Nesmíš zapomenout, že přípravný zápas a mistrovství světa je úplně o něčem jiném. Když tam začne být tlak, hráči hrají úplně jinak. Všechno záleží na soupeři, který proti tobě nastoupí. Druhá věc je, jakým způsobem hraješ. Měli jsme fáze, kdy jsem dokázali puk podržet a dostat soupeře pod tlak. Tímto stylem bychom měli hrát. Hráči na to zde jsou.

Věříte, že se dá Martin Ručinský do pořádku před šampionátem?

Protože mám vystudované lékařství, řeknu ti, že jo. (usmívá se) Nikdo neví, jak moc je zraněný a pod jakými bolestmi hrál. V české lize vám mohou opíchat ruku, ale na šampionátu to už nejde dělat. Prášky proti bolesti si můžeš dát v extralize, ne je brát na šampionátu. Máme ještě v záloze Pavla Koláře, který ho může dát dohromady, pokud je ještě dobrý. Jakože se říká, že je. (směje se)