Hadamczikův výběr řádil hlavně při nestandardním počtu hráčů na ledě. Třikrát zužitkoval přesilovku, jednou se dokonce prosadil v oslabení. Při chuti byl Jágr, který si připsal čtyři body za branku a tři asistence, dvě přesilovkové trefy si užíval zadák Martínek. „Jsem rád, že se mi dařilo, ale nikam se necpu. Moje místo v přesilovkové pětce asi zaujme Marek Židlický,“ povídal dvougólový zadák, který už si ani nepamatoval, kdy dal za reprezentaci naposledy branku.

Právě skvělé přesilovky nasměrovaly Česko za rekordním vítězstvím. Rusové dostali šest gólů teprve podruhé v sezoně. „Neuvažovali jsme o žádných rekordech. Chtěli jsme odehrát dobrý zápas a to se povedlo,“ mnul si ruce spokojený kouč Alois Hadamczik.

Národní tým opět táhl Jágr, který si čtyři body v reprezentaci připsal naposledy na olympiádě v Salt Lake City před devíti lety. „Odehrál famózní utkání. V důležitých momentech byl tam, kde měl být. Nahrával. Jeho výkon podpořil celé mužstvo,“ chválil jej Hadamczikův asistent Josef Paleček.

Češi hnaní sedmi tisíci diváky od začátku Rusy zatlačili, poprvé se však prosadili až v přesilovce těsně před koncem první třetiny, kdy souhru Červenky a Jágra zakončil dělovkou Martínek. Jeho tým pak zvládl klíčovou pasáž na začátku druhé třetiny. Na Tarasenkovo vyrovnání odpověděl bleskově. Už po devíti sekundách přesilovky pět na tři se podruhé radoval Martínek. O chvilku později přihrál Jágr v ideální okamžik najetému Červenkovi a střelec Omsku se nemýlil.

Útočný zápas však pokračoval. V jeho polovině Češi ztratili puk ve vlastní třetině, na hranici brankoviště si jej zpracoval Morozov a pěknou zadovkou nedal Pavelcovi šanci.

Rusové se zakousli do českého týmu, ten však kontroval rychlými brejky. Při jednom z nich Marek výborně udržel kotouč a mezi dvěma obránci nahrál úplně volnému Voráčkovi, který propálil Košečkina mezi betony. „Kluci se mi smáli, že jsem tam byl tak schovaný. Naštěstí jsem zamířil přesně,“ pochvaloval si Voráček.

Ten v 51. minutě oživil vzpomínky na loňský šampionát, kde Češi excelovali v oslabení. Po dlouhém hře ve čtyřech už sotva klouzal po ledě, přesto se dostal do úniku s Novotným. „Byl jsem na ledě asi minutu čtyřicet. Potřeboval jsem, aby mě někdo strčil,“ smál se Voráček.

V ideální okamžik přihrál Novotnému a ten pátou brankou definitivně zkrotil ruskou mašinu. „Máme výborné hráče na oslabení. Kluci to zvládali perfektně už loni. Systém, kterým oslabení hrajeme, je opravdu dobrý. Že dáme gól, je ještě velké plus navíc,“ liboval si obránce Jakub Nakládal.

Ten ve druhé třetině neváhal použít pěsti na ochranu faulovaného Hubáčka, kterého nešetrně srazil Bělov. „Rusové neunesou, když prohrávají. Myslím, že pak někoho chtěli zranit. Měl jsem pokyn od trenéra zasáhnout,“ líčil Nakládal.

Natřískané Rondo si v závěru užívalo báječné odpoledne, které vygradovalo šestou brankou v podání Jágra. Češi porazili Rusko 6:3 a přiblížili se vítězství v posledním díle Euro Hockey Tour. V neděli od 18.10 hodin vyzvou Švédsko.

České hokejové hry, čtvrtý turnaj seriálu Euro Hockey Tour v Brně:
Česká republika – Rusko 6:3 (1:0, 3:2, 2:1)
Branky a nahrávky: 20. Martínek (Jágr, Červenka), 25. Martínek (Jágr), 25. Červenka (Jágr, Průcha), 35. Voráček (Marek), 51. Novotný (Voráček), 54. Jágr (Červenka) – 23. Tarasenko (Gorovikov), 30. Morozov (I. Nikulin, Kajgorodov), 53. Grebeškov. Rozhodčí: Lärking, Persson (oba Švéd.) – Barvíř, Blümel. Vyloučení: 7:8. Využití: 3:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 7200 (vyprodáno).

Česká republika: Pavelec – K. Rachůnek, Škoula, Němec, Čáslava, Martínek, Krajíček, Nakládal, Mojžíš – Jágr, Červenka, Průcha – Voráček, Marek, Rolinek – Klepiš, Vampola, Vondrka – M. Růžička, Novotný, Hubáček. Trenéři: Alois Hadamczik a Josef Paleček.
Rusko: Košečkin – I. Nikulin, Bělov, Aťušov, Birjukov, Kornějev, Grebeškov, Rylov, Jemelin – Morozov, Kajgorodov, Zaripov – Afinogenov, Těreščenko, Arťuchin – Tarasenko, Gorovikov, Paršin – Žarkov, Burmistrov, Dadonov. Trenér: Vjačeslav Bykov.
Tabulka Českých hokejových her:
1. Česko 2 2 0 0 0 8:4 6
2. Rusko 2 1 0 0 1 7:8 3
3. Finsko 1 0 0 0 1 1:2 0
4. Švédsko 1 0 0 0 1 2:4 0
Tabulka Euro Hockey Tour:
1. Rusko 11 8 0 0 3 38:29 24
2. Švédsko 10 5 1 0 4 35:28 17
3. Česko 11 3 1 1 6 25:35 12
4. Finsko 10 2 1 2 5 23:29 10