Do brněnské DRFG Areny přijedou hokejisté v pátek. Předtím je čeká středeční duel ve Znojmě, kde se taky o den dřív sejdou. Trenéru Vladimíru Růžičkovi se přihlásí šest borců z NHL. Mezi nimi i legendární Jaromír Jágr, který však ještě definitivně nepotvrdil, že nastoupí i na šampionátu. Rozhodne se i podle jihomoravských zápasů. „Normálně se zařadím do mužstva s tím, že není jisté, jestli budu na mistrovství hrát. Budu trénovat a uvidí se, jak se to celé vyvine," uvedl Jágr po konci zámořské sezony.

Kromě něj se fanouškům představí obránci Jan Hejda s Michalem Jordánem a útočníci Martin Erat, Tomáš Hertl a pátý muž bodování nejlepší ligy světa Jakub Voráček. „Jágra už jsem viděl, letos se víc těším na Kubu Voráčka, měl vážně skvělou sezonu. Jsem zvědavý hlavně na hráče z NHL, které jinak v Brně jen těžko uvidím," upozornil fanoušek Jakub Šmerek.

S pěticí hokejistů z NHL přiletí na Moravu i finský výběr, který na mistrovství světa bude obhajovat stříbrné medaile z loňského turnaje v Bělorusku. Nastoupí Jágrovi spoluhráči z útoku Floridy Panthers Jussi Jokinen a Alexander Barkov, další forvard Leo Komarov hraje za Toronto. Obranu vyztuží Rasmus Ristolainen z Buffala a Jyrki Jokipakka z Dallasu. „Finský tým až tak nesleduji. Hlavně doufám, že jim z výkonu našich hráčů bude takové vedro, jako v těch jejich saunách," usmál se třiadvacetiletý Brňan Šmerek.

Kromě hvězd NHL se můžou fanoušci těšit i na dva obránce úzce spojené s jihem Moravy, kteří jsou zatím v Růžičkově výběru. Znojemský rodák Martin Pláněk aktuálně hraje za Hradec Králové, obránce Komety Brno Michal Kempný se narodil v Hodoníně.

Je otázka, zda se oba udrží v kádru i po víkendových duelech ve Švédsku. Ve Skandinávii hrají Češi dnes od sedmi hodin večer a v neděli od tří odpoledne. Stejně jako duely s Finskem patří zápasy do celoroční soutěže Euro Hockey Tour. „Je jasné, že někteří obránci odejdou. Jestli se v týmu udržím, záleží na mých výkonech," sdělil Kempný.

České posily z NHL
Čeští hokejisté z NHL, kteří příští týden nastoupí v přípravných zápasech proti Finsku ve Znojmě a Brně:

Obránci:
Jan Hejda (Colorado),
Michal Jordán (Carolina).

Útočníci:
Jakub Voráček (Philadelphia),
Jaromír Jágr (Florida),
Martin Erat (Arizona),
Tomáš Hertl (San Jose).