Mohl jste zažít lepší premiéru do NHL?

Byl jsem hodně nadšený. Agent Patrik Štefan mi zavolal, že letím do New Jersey. Myslel jsem, že půjde o trénink, ale najednou mě trenér postavil do zápasu. Jsem rád, že jsem nakoukl do nejprestižnější ligy světa.

Měl jste před sezonou myšlenky na setrvání v Devils?

Věděl jsem, že ještě nejsem připravený. Přípravné zápasy mi ukázaly, že to ještě není ono. Šel jsem do juniorky. Když v ní začnete sezonu, nemůžete do NHL, dokud neskončí juniorce sezona. Měl jsem v uvozovkách štěstí, že jsme vypadli v prvním kole play off a ještě jsem stihl duel v NHL.

Byl jste nervózní, když jste nastoupil po boku Patrika Eliáše?

Bylo dobré, že jsem strávil s mužstvem už před sezonou dva měsíce, takže jsem ho znal. Na Patrika mám mnoho vzpomínek z mládí. Hrál jsem i chvíli za Třebíč a bylo neskutečné, když tam přivezl Stanley Cup. Měl jsem dva idoly – Jaromíra Jágra a Eliáše. Doufám, že pro Patrika nešlo o poslední sezonu. Pokud ano, jsem rád, že jsem si splnil sen a zahrál si s ním.

Vzali vás mezi sebe hokejisté z kádru Devils?

Jejich přístup mě překvapil. Chovali se ke mně, jak kdybych odehrál v mužstvu celou sezonu. Brali to tak, že jsem si NHL zasloužil za sezonu, kterou jsem měl v Sarnii. V týmu jsem byl krátko, ale snad si to příští rok prodloužím. (usmívá se)

Věříte si víc po této zkušenosti v pozici v kádru?

Když nastoupíte do prvního utkání v NHL, víte, v čem se přes léto zlepšit. Znám prostředí, kustody, trenéry. V Jersey omlazují mužstvo. Pro mě s Vojtou Mozíkem je to nejlepší celek, do kterého jsme mohli jít. Přišli jsme v pravý čas.

Hokejový útočník Pavel Zacha.Zdroj: DENÍK/Drahomír Stulír

V minulé sezoně se vám dařilo. V 58 duelech jste nasbíral 77 bodů. Je pro vás už Sarnie malá?

Takhle to neberu. V Sarnii mi ale zaručili větší čas na ledě. Dvacet minut už v dnešní době mnoho útočníků nemá. Tým se za mě postavil a byl jsem rád, že jsem mu to mohl vrátit i bodově. Navíc se posílilo mužstvo o několik dobrých kluků. Celou sezonu jsme byli druzí v konferenci, naopak minulý rok jsme se trápili na předposledním místě. V play off se nám zranili čtyři kvalitní hokejisté a pak už to bylo těžké.

Jezdil za vámi otec, jenž vás provázel kariérou?

Sarnie mi zaplatila dvakrát let pro rodiče. Přiletěli v listopadu a únoru. Podívali se tam na deset dní. Viděli pár zápasů a většinou odjížděli spokojení. (usmívá se)

Je na vás otec přísný?

Musím přiznat, že po draftu hodně ustoupil, když viděl, že už jsem nějakou misi splnil. Pořád si voláme a dívá se na každý zápas. Radí mi co a jak, což dělal celý život. V zámoří jsem měl i agenta Patrika Štefana, který mi hodně radil.

Proč letní přípravu absolvujete právě v Brně?

Bydlím s Vojtou Mozíkem u rodičů ve Velkém Meziříčí a za Milošem Pecou (kondiční trenér Komety – pozn. red.) dojíždíme půl hodiny. S Mílou se znám už čtyři roky, ještě z Liberce, kde vedl juniorku. Čtyři měsíce se mnou trénoval i v Sarnii. Pomohl mi i psychicky. Teď mám před sebou nejdůležitější letní přípravu v sezoně a chci dobře potrénovat před kempem v New Jersey.

Jak trénujete?

Jezdím na spinningovém kole, dělám sprinty, silové cviky s gumou, skáču na schodech. Posiluju záda, nohy a břicho. Snažím se nabrat, ale ne moc, abych byl rychlý na ledě. Nejde jen o to, abych byl naposilovaný jak kulturista a vypadal pěkně na pláži. (směje se)

S hokejem jste začal v Kometě. Jaký máte vztah k Brnu?

Hrál jsem tu do šestnácti a ve čtyřech letech jsme vyhráli s kluky jako Jenyš nebo bratři Zbořilové třikrát titul. Brno beru jako další domov a mám tady nejvíc kamarádů. Teď jsem hodně koukal, jak Kometa posílila. Jde o český all star tým a skoro to nemá kam uhnout. Snad se Kometě konečně povede získat titul.

Pavel ZachaNarozen: 6. dubna 1997 v Brně
Pozice: centr
Kluby: Kometa Brno, Bílí Tygři Liberec, Sarnia Sting (OHL), Albany Devils (AHL), New Jersey Devils (NHL)
Draft: první kolo, 6. místo, New Jersey Devils
Minulá sezona: Sarnia Sting – 58 duelů, 34 gólů + 43 asistencí
Reprezentace: 30 duelů, 9 gólů a 7 asistencí, stříbro z mistrovství světa do osmnácti let z roku 2014
Debut v NHL: 9. dubna 2016 v utkání s Torontem se podílel na výhře 5:1 dvěma asistencemi