Na nejmladší tým celé akce to rozhodně není špatná vizitka. „S pozdějšími vítězi turnaje jsme odehráli vyrovnané utkání, bohužel jsme dvě sekundy před koncem po individuální chybě dostali gól," vrací se k úvodu memoriálu proti týmu Okanagan Hockey Academy majitel klubu Libor Zábranský, který se coby trenér dorostenců znovu vrátil za oceán.

Primát nejnižšího věku týmu zastiňují jiná prvenství. Kometa si na turnaji zahrála jako vůbec první evropský mančaft. Logicky to tak měla do dějiště turnaje nejdál. I díky tomu si Zábranský dobrých výsledků hodně cení. „Kluci cestovali za oceán poprvé a s tím spojená aklimatizace byla pro kluky samozřejmě složitá," uvědomuje si bývalý obránce St. Louis Blues.

„Navíc jsme jen dva dospělí mluvili anglicky, takže to bylo náročné i po této stránce," dodává.

Kometa v Kanadě vyhořela jen jednou, když podlehla vysoko 1:8 Winnipeg Monarchs. Naopak přehrála mládežnické celky Phoenixu nebo Dallasu. „Jsem na kluky hrozně hrdý. Nasazení hráčů na obou stranách bylo obrovské. Přitom úroveň zázemí je s ohledem na obrovský zájem o hokej v Kanadě nesrovnatelná. Bylo to setkání dvou světů, proto si uvědomujeme, že takové týmy můžeme porazit, ale ne porážet," povídá Zábranský, jemuž udělal zvláštní radost i jeden jeho následovník v obranných řadách. Dalimila Mikysku zařadili organizátoři do nejlepší obranné dvojice jedné skupiny.

Srovnání dvou světů Zábranský podtrhuje čísly. „Jen pro zajímavost: rodiče v Americe platí i třicet tisíc dolarů, aby mohlo jejich dítě fungovat v hokejové akademii," tvrdí.

A za rok? Kometa zřejmě vyrazí na místo činu znovu. „Byla to pro nás obrovská zkušenost a ostudu jsme neudělali. Rádi přijedeme znovu. Uvidíme, zda se to podaří. Samozřejmě bez podpory rodičů a partnerů jsme nemohli jet ani letos," uzavírá majitel klubu.

kometa v kanadě

Příprava
CAC Edmonton – Kometa 1:2

Turnaj

Kometa – Okanagan HA 1:2
St. Albert – Kometa 2:2
Kometa – Winnipeg M. 1:8
Kometa – Phoenix Jr. 5:2
Dallas – Kometa 2:5