Druhá největší energetická firma světa se jmenuje Gazprom. Mimo jiné vlastní klub SKA Petrohrad. Ten je pro změnu nejbohatší hokejový klub v Evropě. Gigant z Kontinentální hokejové ligy chce ve čtvrtek proti brněnské Kometě ukázat své přednosti. Pod vedením českého kouče Miloše Říhy se připravuje na Vysočině a stejně jako před rokem si vyzkouší atmosféru brněnské Kajot Areny. První přípravný zápas brněnského celku na novou sezonu začíná v šest hodin večer.

Před rokem skončilo měření sil 3:1 pro Kometu. Brněnské branky tehdy v přesilovkách zařídili Radek Dlouhý, Roman Erat a Jan Švrček. Za Rusy se trefil Švéd Tony Martensson. „Ostrý start s tak kvalitním soupeřem nás posune dál. I vloni jsme s Petrohradem začínali," připomíná loňské vítězství útočník Roman Erat.

O týden méně

Jenomže zatímco před rokem se oba celky utkaly v podobné fázi přípravy, letos má velkoklub z východu týden tréninků náskok. „Nedá se nic dělat, termín se posunout nedal. Mohli jsme to utkání sice odřeknout, ale to bych považoval za škodu. Výsledek mi nebude vadit, pro mě je důležitější si s takovým soupeřem zahrát," podotkl brněnský trenér Zdeněk Venera.

Fakt, že se Petrohrad znovu utká právě s Kometou není náhodný. „Máme se Zdeňkem Venerou dohodu a on ji plní na sto procent. Vždy najdeme nějaký společný termín," těšilo českého kouče, který se v ruském pohybuje od roku 2007. Před Petrohradem vede moskevský Spartak a Atlant Mytišči.

Porážka se Slovanem

Přestože o výsledek Kometě v první přípravě nejde, v úterý mohla sondovat hru svého čtvrtečního soupeře. Petrohradští „vojáci" se představili na ledě nováčka KHL Slovanu Bratislava, kde prohráli 1:2. Říha však šetřil Maxima Afinogenova či Dmitrije Arťuchina. „To byl vyloženě tréninkový zápas, nastoupili jsme přímo z kondiční přípravy. Nepřikládali jsme utkání takovou důležitost jako Slovan," usmíval se Říha.

„Viděli jsme mnoho pěkných momentů, ale i hrubých chyb. Divácká kulisa byla ale nádherná," doplnil kouč Petrohradu, jemuž udělal radost brankou český reprezentant Petr Průcha, který nastoupil v jedné lajně s Norem Patrickem Thoresenem.

Diváků přišlo do bratislavské Slovnaft Areny přes sedm a půl tisíce. Před rokem si hokejový svátek nenechalo v Brně ujít kolem šest tisíc příznivců. Za čtvrteční podívanou fanoušci zaplatí ve volném prodeji od 150 do 260 korun, pro majitele sezonních vstupenek je cenová relace o padesát korun nižší.

Hokejisté věří, že se ochozy pořádně naplní. „Já je na zápas z celého srdce zvu, ať si jej přijdou užít. Ať nás trochu pozitivně posunou do další přípravy a do sezony," přál si slovenský veterán v brněnském dresu Róbert Petrovický.

POSTŘEHY JAKUBA KOREISE A VIZITKY PETROHRADSKÝCH HVĚZD NAJDETE VE ČTVRTEČNÍM VYDÁNÍ JIHOMORAVSKÝCH DENÍKŮ ROVNOST