Dvojzápas se Švýcary byl jeho premiérou v této reprezentační kategorii. V úterý si navíc připsal první dvacítkový gól. „Klíčem k vítězství bylo, že jsme začali víc chodit před bránu. To se nám v první polovině zápasu nedařilo. Jakmile jsme se tam objevovali, bylo lehké se trefit. Šlo o dobrý start za dvacítku, ale samozřejmě jsme spolu poprvé, takže se ještě musíme sehrát, což trenéři vědí,“ řekl mladý obránce.

Syn stejnojmenného majitele a kouče Komety začínal s hokejem v brněnském klubu, ale před loňskou sezonou se vydal do zámoří. Jeho novým domovem se stala kanadská Kelowna, kde v dresu tamních Rockets válčil v juniorské WHL. „Rok v Kanadě mi hrozně pomohl. Osamostatnil jsem se, naučil se řeč a myslím, že jsem celkově vyspěl. Byla to obrovská škola,“ zmínil osmnáctiletý bek.

Tomáš Požár, sportovní manažer FC Zbrojovka Brno.
Jen postup. Jiné cíle si nedáváme, zní ambice ze Zbrojovky

Na druhé straně Atlantiku se musel přizpůsobit odlišným podmínkám. „Začátky byly těžké, člověk je poprvé z domu, v místě, kde je časový rozdíl devět hodin. O Vánocích jsme mohli na pět dní letět domů a vše se nějak zlomilo. Pak už to bylo v pohodě,“ uvedl Zábranský.

I souboje na ledě se lišily od toho, na co byl zvyklý doma. „Hraje se na malých hřištích a rozhodčí to víc pouští, takže hra je víc na hraně. Když jsme po sezoně byli na mistrovství osmnáctek, šlo o ohromný rozdíl. Na velkém hřišti se to tak neřeže. V týmu nastupovalo navíc hodně starších beků, takže jsem moc nehrával třeba přesilovky, což bylo dobré, abych si obrnil psychiku, takže za mě jenom plus,“ zhodnotil.

V nedávném draftu do NHL se brněnský rodák neobjevil, ale příliš si z toho nezoufá. Ví, že může uspět v další sezoně. Tu stráví opět v Kelowně, kde má šanci se ukázat. „Těším se,“ vyhlásil Zábranský.

JAROSLAV GALBA

Ilustrační foto.
Vybrzdil hokejistu Ujčíka. Trest platí, za volant nesedne na dva a půl roku