Střetly se do té doby dva odlišné hokejové světy. Zámořští profesionálové z NHL a evropské výběry. První ročník Kanadského poháru, který vymyslel a zorganizoval hokejový diplomat a právník Alan Eagleson, v roce 1976 odstartoval novou mezinárodní éru. Nechyběli u ní hráči, kteří v životopisu prošli jižní Moravou.

Na senzačním stříbru československých hokejistů se podepsali slovenský brankář Vladimír Dzurilla a obránce Oldřich Machač. Tehdejší opory Zetoru Brno. Se svými spoluhráči podlehli ve dvou finálových utkáních Kanadě. Nejprve snadno 0:6, podruhé až v prodloužení 4:5. V základní skupině přitom domácí hvězdy s Dzurillou v brance zdolali 1:0. „Vachon ukazuje, že chce můj dres. Vidím, že Pouzar a Mahovlich se už převlékli, stejně tak Machač a Hull i Pospíšil. Bez váhání přetahuji dres přes hlavu," popsal tehdy Dzurilla nevídanou scénu po finále, při níž si hráči vyměnili dresy.

Kanadský pohár se hrál pětkrát, pak jej nahradil Světový pohár, jehož třetí pokračování právě hostí Toronto. Dohromady se na nich objevilo devět hráčů se vztahem k jižní Moravě. Pouze v roce 1987 nikdo. „Byl jsem mladý kluk a zažil první zkušenost s profesionálním hokejem. Skončili jsme třetí, protože jsme v semifinále prohráli s pozdějším vítězem turnaje. Byl to úspěch, po výměně generací se tvořilo nové mužstvo," vzpomínal pro Deník Rovnost na Kanadský pohár v roce 1981 bývalý obránce Radoslav Svoboda.

V defenzivní řadě nastupoval před dalším brněnských odchovancem, brankářem Karlem Langem. V semifinále Čechoslováci podlehli Sovětskému svazu 1:4. „Kanadský pohár stavím o příčku výš než světový šampionát nebo olympijské hry. V Kanadě jsem potkal hokejové legendy, které jsem znal pouze z novin nebo televize. Byl to obrovský zážitek," uvedl Lang.

Svoboda odcestoval do zámoří také o tři roky později, jenže nedohrál třetí duel s Američany. „Dal jsem někomu strom a pak mě odvezli na rentgen. Naštípl jsem si dvě žebra a byl konec," sdělil Svoboda.

V posledním ročníku Kanadského poháru v roce 1991 se představili brněnský rodák Robert Kron a pozdější znojemský brankář Oldřich Svoboda. O pět let později na něj navázal Světový pohár s bývalým hráčem Orlů i Komety Jiřím Dopitou. V roce 2004 došel český celek do semifinále 
i s brněnským odchovancem Martinem Havlátem.

S dalším pokračováním přišla zámořská NHL letos v Torontu. „Nevím, zda to bylo z komerčního hlediska, ale dnes všichni hrají v KHL nebo za mořem, nároďáky se znají z mistrovství světa, nejlepší hráči jezdí i na olympiádu. Jde o něco jiného než za nás," porovnával osmapadesátiletý Svoboda, jenž pracuje ve Špindlerově Mlýně ve vojenské zotavovně jako masér.

Český celek i s odchovancem Komety Michalem Kempným po dvou prohrách nemá naději na postup ze skupiny. „Nemyslím si, že to z naší strany bylo tak hrozné, jak všichni říkají, místo aby našli pozitivum. Když poslouchám některé rádoby experty v televizi, vypínám si zvuk. Je to turnaj před sezonou a nám se bohužel nedaří," dodal Svoboda, který žije v Jihlavě.

Hokejisté se vztahem k jižní Moravě na Kanadském poháru:

1976 – Vladimír Dzurilla, Oldřich Machač (2. místo československé­ho týmu)

1981 – Karel Lang, Radoslav Svoboda (3.)

1984 – Radoslav Svoboda (5.)

1987 – nikdo (3.)

1991 – Oldřich Svoboda, Robert Kron (6.)

Světový pohár:

1996 – Jiří Dopita (4. místo ve skupině)

2004 – Jiří Dopita, Martin Havlát (semifinále)

2016 – Michal Kempný (základní skupina)