V přípravě se týmu dařilo, vyhrál osm z deseti zápasů. Jak hodnotíte tuto část sezony?

Všechna utkání se hrála ve vysokém tempu, což se projevilo i na výsledcích. Důležité je, si to přenést do soutěže. Od toho, jak nám to vyjde, se bude všechno odvíjet.

Podle trenéra Kýhose pomohl k dobrým výsledkům v přípravě i fakt, že už z loňska znáte herní systém. Cítíte to podobně?

Určitě je dobré, když je tým nějakou dobu pospolu. Věci, které jsme hráli loni, si víceméně opakujeme. Samozřejmě máme víc variant. Když soupeř na naši hru zareaguje, musíme taktiku změnit. Ale je dobré hrát nějaký systém, který už většina kluků zná. Je na čem stavět.

Jaké ambice si kladete před startem extraligy?

V minulé sezoně jsme dosáhli úspěchu, získali jsme stříbro. Fanoušci jsou namlsaní a svádí to k euforickým projevům o titulu. Víme, že zopakovat úspěch je mnohem těžší, než ho dosáhnout. O tom jsme se poučili po stříbře v roce 2012. Další sezonu jsme hráli jen play out. Musíme jít do sezony s čistou hlavou a klást si postupné cíle. Chceme dobře vstoupit do sezony a bavit lidi.

Jak se tentokrát vyhnout tomu propadu po úspěšném ročníku?

Z každého nezdaru se musíme poučit. Tehdy byla jiná situace, byl tady jiný trenér. Teď jsme si věci nastavili jinak, nesmí dojít k žádnému uspokojení. I v trénincích se všichni tlačíme do maximálního soustředění a hrajeme v plném nasazení.

Předminulou sezonu byl tedy problém v tom, že jste se po zisku stříbra uspokojili?

To ani ne. Kolem Vánoc jsme měli špatnou šňůru zápasů, ze které jsme se nevyhrabali. Prostě byla jiná situace, víc se k tomu nemá cenu vyjadřovat.

Tým posílili dva zkušení hráči Petr Ton a František Ptáček. Ujali se v kabině vedoucí role?

Mají něco za sebou, jak věkem, tak svými úspěchy. Jsou příklad pro mladší. Franta si pořád přidává. Klobouk dolů před tím, jak v devětatřiceti trénuje. Takže je přínos nejen řečmi v kabině, ale i svým přístupem k hokeji.

Výrazně se prosazuje i David Ostřížek, který přitom tolik zkušeností z extraligy nemá. Jak se vám zamlouvá?

Na to, že přišel z první ligy, si jako nováček nepočíná. Hraje jako zkušený hokejista a předvádí velice dobré výkony. V útoku s Petrem Tonem a Honzou Hruškou si vyhoví. Snad jim to bude klapat i v extralize.

Na start extraligy vás čekají souboje s Libercem a Zlínem. Oba týmy hrají Ligu Mistrů, kde se utkávají s těžkými soupeři. Může to pro ně být výhoda?

Ta soutěž je určitě prověřila. Je fakt, že slovenské týmy, proti kterým jsme hráli, nemají zase takovou kvalitu. Ale taky jsme se utkali se Slovanem Bratislava a bylo to vyrovnané utkání. Všechno se ukáže v zápasech. Zatím těžko říct, komu různé formy přípravy prospěly, a komu ne.

Kvůli rekonstrukci dálnice D1 budete v úvodu sezony jezdit na daleké výjezdy, jako třeba teď do Liberce, už den před zápasem. Jak vám to vyhovuje?

Nemáme s tím problém. Jsme tak zvyklí z play off. Člověk má čas se nachystat, odpočinout si. Pro hráče je to výhodnější, než dlouhá cesta v den utkání. Takže to většinou vítáme.

Do extraligy postoupila Mladá Boleslav a prezident Komety Egbert Zündorf řekl, že jí přeje okamžitý sestup. Narážel tak na spory z doby první ligy. Vy tuhle rivalitu vnímáte?

Tehdy jsem v Kometě ještě nebyl, je to osobní věc mezi lidmi z obou klubů. Pro mě je Boleslav soupeř jako každý jiný. Chci porazit všechny.

DAVID NEKVINDA